După aproximativ 4 ani, au fost finalizate lucările de consolidare și reabilitare ale Muzeului Județan Argeș. Urmează să fie făcută recepția și importanta instituție de cultură din județul nostru va fi redeschisă publicului. Proiectul a costat în jur de 29 de milioane de lei și cea mai mare parte din sumă a provenit din fonduri europene nerambursabile, respectiv 18, 2 milioane de lei.
Clădirea muzeului – monument istoric de interes național – a fost restaurată și consolidată printr-un amplu proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Județean Argeș. Astfel, s-a redat muzeului splendoarea de altădată, oferindu-i în același timp o nouă viață, adaptată nevoilor culturale moderne.
Lucrările au fost demarate pe data de 8 iulie 2021. Valoarea totală a proiectului: 28.921.867,59 lei din care contribuția din fonduri de la Uniunerea europeană a fost de 18.242.971,79 lei, contribuția din fonduri de la bugetul de stat 2.790.101,56 lei și contribuția de la Consiliul Județean Argeș a fost de 7.888.794,24 lei. În proiect au fost prevăzute: lucrări complexe de realizare a consolidărilor structurale, de eliminare a igrasiei, de refacere a finisajelor deteriorate, de refacere a învelitorii din tablă, a instalaţiilor sanitare şi de încălzire; lucrări de restaurare a subsolului, parterului, etajului, șarpantei şi învelitorii; lucrări de conservare-restaurare a componentelor artistice, atât în ceea ce priveşte stucatura, cât şi pentru picture.
Obiectiv de importanță istorică
“Ne pregătim de recepția unui nou proiect, este vorba de Muzeul Județean Argeș, proiect care a fost realizat cu fonduri europene, cu o valoare de peste 25 milioane lei. Sunt ultimele pregătiri, practic mai este de făcut curățenie și de schimbat un transformator pentru a fi realizată recepția. Problema va fi în identificarea fondurilor pentru realizarea expozițiilor muzeului. Este o lucrare foarte importantă pentru municipiul Pitești cât și pentru județul Argeș, atât prin importanța sa istorică cât și prin costurile de realizare. Cu această ocazie aș vrea să mulțumesc colaboratorilor de la Consiliul Județean Argeș, antreprenorilor care au realizat această lucrare și sperăm ca publicul ce va vizita muzeul să fie satisfăcut de ceea ce am realizat noi aici” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
Secția de Istorie deschisă în 1974
# În clădirea muzeului a funcționat Prefectura Argeș, monument istoric, construit între 1898 și 1899, în stil eclectic, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, pe locul fostului Schit Buliga.
# Cu toate că activitatea în domeniul muzeografiei are rădăcini vechi în județul Argeș (încă de la jumătatea secolului al XIX-lea), abia în anul 1970 Muzeul Județean Argeș a primit și spații corespunzătoare de expunere. În această clădire, Muzeul Judeţean Argeş a deschis la etaj, în 1974, expoziția Secţiei de Istorie şi în 1977, la parter, expoziția de bază a secției de Științele Naturii, cele două secții de bază ale instituției.
# Din anul 1977 Muzeul Judeţean Argeş este prima instituție muzeală românească şi Sud-Est europeană ale cărei obiective şi resurse sunt dedicate răspândirii informațiilor necesare conservării mediului.