E vremea cernerii

6
0



Comunicarea oficială este pentru proşti. De pildă, să vorbeşte permanent despre numărul de cazuri de infectaţi, cu toate că se testează puţin, cel mai puţin din Europa. Corect ar fi fost să se spună ”numărul de cazuri de infectați depistate în urma testărilor” și, onest, să se adauge că ”în mod sigur, cazurile sunt mai multe”. De ce nu fac oficialii asemenea precizări ? Îmi e imposibil să înțeleg motivul, poate doar să mă gândesc că autoritățile vor să spună că toate comunicatele lor sunt literă de lege.


În funcție de aceste cifre oficiale s-au apucat unii să calculeze mortalitatea și vindecările. Adică, la atâția depistați, atâția vindecați și atâția morți, de unde că se moare în peste 5 % din cazuri. O aiureală, deoarece asimptomaticii nedepistați și simptomaticii care au dus boala pe picioare fără să meargă la doctor nu sunt luați în calcul.
Păcat că nu se discută deschis și sicer cu populația, cred că oamenii ar fi înțelegători și s-ar comporta mai rațional dacă statul le-ar vorbi așa cum trebuie. Dar te pui cu statul ? Nu te pui.
Foarte interesante sunt statisticile doctorului Vasile Astărăstoae, de la Iași. Este vorba despre acel medic hărțuit ani și ani de DNA și achitat de instanță, spun asta în paranteză. Omul e rebel, îl simt, și vine cu tot felul de date pe care nici nu știi cum să le interpretezi.
De pildă, sâmbătă, dr. Vasile Astărăstoae prezintă următoarea statistică.
Bilanț COVID-19 la 25 aprilie 2020 (la milionul de locuitori)
Țări fără carantină și izolare socială:
Suedia – 1739 cazuri/mil. 213 decese/mil.
Elveția – 3313 cazuri/mil. 184 decese /mil.
Olanda – 2132 cazuri/mil. 25o decese/mil.
Țări care practică izolarea socială și carantina
Spania – 47oo/cazuri/mil. 482 decese /mil.
Italia – 3192 cazuri/mil 430 decese/mil.
Franța – 2449/mil. – 341 decese/mil
(sursa: worldometers.info)
Reiese că ţările fără carantină şi izolare socială au mai puţine decese decât celelalte. Înțelegeți de ce se întâmplă asta ? Nu ? Nici eu. Dacă mă străduiesc, voi spune că intră în joc factori cum ar fi densitatea populației, stilul de viață, poate configurația genetică. Oricum, ar fi fost de așteptat ca distanțarea socială să aibă câștig de cauză, așa e normal, logic și cum mai vreți să spuneți. Iată că nu se întâmplă acest lucru.
Vă mai dau încă un studiu, poate nu ați citit despre el. Cică Centrul de sănătate pentru Cercetarea şi Supravegherea Imunizării (HCIRS) din New South Wales arată că este puţin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii, citează The Guardian.
Studiul a fost prezentat duminică, în Australia, unde prim-ministrul Scott Morrison intenţionează să redeschidă şcolile în ciuda protestelor profesorilor, scrie news.ro.
Acest nou raport, lansat duminică şi citat de şeful serviciilor medicale australiene, arată că este puţin probabil ca minorii să transmită Covid-19 între ei sau adulţilor.
Pentru acest studiu a fost examinată transmiterea coronavirusului în şcolile din New South Wales şi centrele de îngrijire a copiilor, în perioada martie – aprilie.
Examinând 18 cazuri de Covid-19 (nouă studenţi şi nouă angajaţi) din 15 şcoli, rezultatele preliminare ale raportului au arătat că doar un elev de şcoală primară şi unul de liceu „este posibil să fi contractat Covid-19 de la cazurile existente în şcolile lor”.
„Niciun profesor şi niciun membru al echipelor nu au contractat Covid-19 de la cazurile iniţiale din şcoli”, se mai arată în raport.
Ce e cu chestia asta ? Înțelegeți ceva ? Nici eu. Dar dacă, din nou, mă străduiesc, pot ajunge la concluzia că suntem un pic mai mult manipulați pentru a accepta să ne trimitem copiii la școală. Adică, nu e niciun pericol, frate, tu du-te la muncă, iar copiii tăi, la școală.
Iată însă că vine Gabriela Firea, primarul Bucureștilor și spune ceva ce pare cu mai multă judecată decât studiul, era să zic minciunile, australienilor.
”Nu cred că e oportună deschiderea școlilor și a grădinițelor imediat după 15 mai. Adică de luni, 18 mai. Ar fi un pericol foarte mare. Ar fi foarte riscant. Nu sunt indicii că s-a stabilizat virusul. Ar fi o mare greșeală. Pentru septembrie e altă situație, altă discuție. La clasele mici, e aproape imposibil să poți obliga un copil să poarte o mască, e foarte dificil, ei sunt foarte activi. Plus, nu au cum să păstreze distanța impusă pentru a nu transmite virusul, susține primarul Capitalei. Am putea vorbi de contaminarea lor foarte rapidă. Ei pot face o formă ușoară, dar pot transmite cadrelor didactice, părinților, bunicilor”, zice Firea și bine zice.
Haideți să încercăm să tragem o concluzie din toate aceste chestiuni bramburite.
Știți ce cred ? Întâi, cred că guvernele s-au obișnuit, peste tot în lume, să îi ia pe oameni de proști. Nu zic că nu sunt destui proști pe planetă, dar nu atâția cât cred guvernele, ca să nu mai spun că dacă mă iei de prost, devin prost. Criza coronavirusului va trece, dar acum vom ști cu siguranță că suntem mințiți.
Acestea fiind spuse, vă dezvălui un secret. Stând de vorbă, pe whatsapp, cu o mare personalitate a României de azi, evident că mai mare decât președintele sau premierul, mi-a spus că trăim vremuri de ”cernere”.
Am stat să mă gândesc ce înseamnă asta. Nu e chiar așa de greu de înțeles, înseamnă că fiecare trebuie să aibă grijă de sine, fiindcă sita cerne.
Cine ia decizii corecte scapă, cine nu, nu.
E vremea cernerii.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


6 COMENTARII

  1. Sa ajungi sa citezi din cugetarile d-nei Firea…nu ma exprim daca e bine sau rau , oricum esti intr-un grup restrans de ziaristi care face acest lucru !
    Iar acea personalitate a Romaniei sa fie Vasilica , sefa Gabrielei ? Apropos , ce-o mai face , sau esti in categoria celor care acum stramba din nas , le pute cand i se pronunta numele ?

    Am instalat si urmaresc de vreo 2 luni worldometers , asa ca vin si eu cu un exemplu : Japonia are de vreo 6 ori populatia Romaniei si are cam acelasi numar de teste ! O fi bine ,o fi rau ?

    • ,,Le pute” multora damful emanat de tine…și de toți așișderea…pune mă fițosule virgula și alte semne de punctuație, imediat când se termină cuvântul, fraiere! Și folosește și tu diacriticele.

      • Dupa atata timp , nu te-ai prins ca ma adresez oamenilor inteligenti, care inteleg ideea si fara diacritice ? Te rog, vrei sa nu ma mai bagi in seama ?
        Devii ridicol si nesimtit !

        • Băi acesta, nesimțit ești tu! Atât timp cât o să-ți verși zoaiele și o să spui minciuni într-un spațiu virtual, care este public, n-o să te las în pace! Ca să-ți demonstrez cam pe unde te situezi, eu sunt de acord să ne dezvăluim identitățile și CV-urile. Și pe urmă mai vorbim. Repet (că prinzi greu și uiți repede): dacă ești obiectiv și nu ne mai deranjezi vizual cu comentarii inepte, nu te va (mai) critica nimeni. Dar tu, micimanule, față de Smeureanu ești un nimeni în drum (cu ochi). Dacă nu crezi, mai întreabă! Totuși, fiindcă m-ai rugat, o să te las în pace.

  2. Editorialul este reușit, ca în majoritatea cazurilor, autorul își alege personajele pe care le citează în mod aleatoriu și după pteferinta lui, nu după gândirea reptiliana a unor comentatori. Nu putem avea toți aceleași preferințe dar, exista un „exemplar” care depășește cu regularitate bunul simț. Ce mama dracu’ are Firea – citata în articol – cu Viorica ??? Tot ca să abați tu subiectul către zone pe care le preferi, bah nuca de COCOS… Probabil ca ți – ai ales un pseudonim predestinat, egal cu mărimea creierului tău…
    Nu crezi ca ar fi mai bine să ne scutești tu de elucubrațiile bi- saptamanale??????

Comentariile sunt închise.