A deversat 300 de litri deșeuri petroliere, în râul Argeș!

0
0

Pelicule de produs petrolier au fost văzute pe râul Argeș,marți seara, de mai mulți cetățeni, în zona Podul Viilor. Oamenii au sunat la 112 și au reclamat că râul a fost plouat. Au fost demarate cercetări și s-a stabilit că proprietarul unui service auto, de pe strada Depozitelor, a deversat circa 300 de litri de ulei uzat de motor, benzină, motorină și alte reziduuri pe o vâlcea, fără să își dea seama că acestea vor ajunge în râu.
Instituţiile abilitate au demarat anchete pentru a depista sursa de poluare şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. În cursul anchetei echipele de control au stabilit că deversarea a fost făcută de patronul unui service care avea spațiu închiriat pe strada Depozitelor. Acesta a vărsat circa 300 de litri de deşeuri de benzină, motorină şi ulei de motor, pe o vâlcea, afluent al râului Argeş. După câteva ore reziduurile au ajuns în râu. „Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții I.S.U. Argeș și Apelor Române, au continuat verificările în ceea ce privește poluarea de pe Râul Argeș, din zona Lunca Argeșului-Podul Viilor și au ridicat probe de sol, apă și din substanța poluantă, în vederea efectuării unei expertize. De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de infectare a apei.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit faptul că, în dimineata zilei de 31.01.2023, în jurul orei 10:00, un bărbat de 38 de ani din Suseni, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu sediul în municipiul Pitești, strada Depozitelor, având ca obiect de activitate servicii de reparații auto, ar fi deversat, în canalul colector al apelor pluviale, cantitatea de aproximativ 300 de litri de deșeuri petroliere. Cu ocazia cercetării la fața locului, au fost ridicate probe de sol, apă și din substanța cu aspect și miros petrolier în vederea efectuării unei expertize pentru a se stabilii dacă poluarea a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală sau dacă apa a devenit dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, conform legislației în vigoare”, a transmis Mădălina Epure, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Nu au fost probleme prividn alimentarea cu apă a populaţiei

Imediat după ce au fost sesizaţi, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea au intervenit. „Am indentificat sursa care a condus la apariţia acestei poluări accidentale, o vale locală, afluentă a râului Argeş. În cursul serii de ieri (n.r 31 ianuarie) și în cursul acestei zile (n.r 1 februarie) au fost prelevate probe de apă din mai multe secțiuni, primele rezultate neindicând apariția unor probleme privind alimentarea cu apă a populației. La ora actuală echipele de intervenție a ABAAV au început acțiunea de decolmatare și curăţire a văii locale pe care s-a produs poluarea accidentală”, a declarat Cristian Barbu, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă ABAAV.

Amenzi uriaşe!

Aşa după cum era de aşteptat, pe lângă cercetarea penală, Constantin S. din Suseni, patronul service-ului a fost amendat. El a primit până acum sancţiuni de 100.000 lei. „S-a aplicat o sancţiune de 60.000 de lei pentru gestionarea incorectă deșeurilor de pe amplasament. Pentru poluare am făcut sesizare penală, pe care o înaintăm organelor de cercetare competente”, a declarat Alexandru Vîjan, şeful Gărzii de Mediu Argeş. Pe lângă această sancţiune, bărbatul care a deversat deşeurile petroliere a mai primit o amendă de 40.000 de lei de la ABAAV. Este posibil ca pe lângă aceste amenzi bărbatul să fie obligat să plătească şi contravaloarea acţiunii de îndepărtare a reziduurile petroliere din apă. Potrivit legii, Constantin S. ar fi trebuit să aibă contract cu o firmă care să preia deşeurile petroliere. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.