Trebuie să muncească dar nu se poate mișca!

0
0
  • Ca să-și ia pensie de invaliditate

Cazul unei tinere imobilizată la pat, complet dependentă de cei din jur, ne arată cum îi poate afecta o lege pe cei neajutoraţi. Victoria are 20 de ani, dar suferă de tetrapareză spastică din naştere, nu merge, nu vorbeşte şi îşi poate mişca doar o mână. Când părinţii au vrut să obţină o pensie de invaliditate au aflat că legea nu le permite, decât dacă fata va munci o lună. Oamenii s-au oferit să plătească pentru o lună, contribuţia la stat, dar au aflat că legislaţia a fost modificată din 2017 şi nu mai au această posibilitate. Mama tinerei este revoltată şi spune că statul român îi ignoră pe cei aflaţi în situaţia fiicei sale şi că ar trebui dată o lege care să-i protejeze.
Fata s-a născut cu tetrapareză spatică, cântăreşte 20 de kilograme şi este hrănită cu biberonul. Părinţii au înaintat la Casa Judeţeană de Pensii Argeş (CJP) o cerere de pensie de invaliditate. Solicitarea a fost respinsă, pe motiv că fata nu a muncit deloc şi că, potrivit legii ar trebui să aibă măcar o lună pe cartea de muncă. „Copilul nu se poate mişca, nu-i bate decât inimioara-n piept. Ei îmi cer cel puţin o lună lucrată, ceea ce este imposibil. Dacă mă duc eu să-i dau eu o gură de apă bine, dacă nu, ea nu poate nici să ceară. Nu se mişcă nici cu un centimetru din poziția în care a fost lăsată. Are 20-23 de kilograme. Ea poate mişca doar mânuţa dreaptă. Este foarte grav. Poate un astfel de om să muncească? Sunt tare revoltată pe conducerea asta a ţării. Mă duc eu la muncă în locul ei, dacă tu, satul român vrei neapărat ca un copil din ăsta să muncească. Le-am zis asta! Au răspuns că nu se poate! Au clasat foarte prost dosarul. Am înţeles că în legea pensiilor nici nu au un grad de încadrare pentru un copil în situaţia asta. I se refuză o pensie copilului meu care s-a născut așa. Ar trebui ca legiuitorii să se gândească și la cei ca Victoria! Să facă legi și pentru ei. Nu cred că sunt multe cazuri de genul acesta în țara asta, să fie 100! E mult sa dai o amărâtă de pensie la 100 de copii care s-au născut așa? De ce trebuie să-i umileşti? Sunt destul de neajutoraţi”, povestea mama fetei, Gheorghiţa Voicu.

Indemnizaţia de handicap este insuficientă

Oamenii au contestat decizia Casei de Pensii şi se judecă la Judecătoria Piteşti. Mama susţine că în răspunsul primit de la CJP Argeş i se spune că fata beneficiază de o formă de ajutor din partea statului, având indemnizaţie de handicap. „Gradul grav cu însoţitor este pentru un om ţintuit la pat. Eu nu vreau să facă rău nimănui, dar nici să stea copilul meu cu 500 de lei. Păi ăia sunt banii de pampers şi laptele de soia, că are intoleranţă la lactoză, din cauza unei pancreatite. Eu nu am cerut nimic altceva, nici bani, nici ajutor. Eu vreau doar să se facă dreptate. Ei (n.r legiuitorii) au două soluţii, ori să faci o şcoală ajutătoare, ori a doua condiţie, care pe mine m-a lăsat uimită, unul din părinţi să fie decedat. Adică ar trebui să mor eu, ca să primească fata 1.000 de lei? Cum să înveţe la şcoală, când în 20 de ani eu nu am avut bucuria să îmi zică măcar o dată „mamă”? Ea nu spune nici când îi e sete, nici când îi este foame”, a mai declarat femeia. Pe lângă pensia de handicap a fiicei, de aproximativ 500 de lei, mama beneficiază de indemnizaţie de însoţitor de circa 1.300 lei , dar suma este pentru îngrijirea pe care femeia i-o acordă fiicei permanent. Din aceşti bani spune că plăteşte utilităţile, cumpără medicamente pentru fată şi alte cheltuieli necesare în cazul unui om bolnav atât de gav cum e Victoria. Mai mult legea permite ca un pensionar să fie şi beneficiar de indemnizaţie de handicap, că una nu o exclude pe cealaltă.

Ar trebui modificată legea

Referitor la această situaţie am discutat cu Aida Enache directorul Casei Judeţene de Pensii Argeş. Aceasta a explicat că legea pensiilor de bazează pe contributivitate şi dacă nu ai contribuit la sistemul de pensii, nu poţi să fii beneficiar.
Până în 2017, în Legea pensiilor era o prevedere potrivit căreia titularul putea să încheie un contract prin tutore și plătea contibuțiile la asigurările sociale, pe o perioadă scurtă, apoi putea beneficia de pensie de invaliditate, dar acesta a fost eliminată.
În prezent, dacă Victoria va îndeplini stagiul de contributivitate minim, de o lună, ar putea primi o pensie de invaliditate sub forma unei indemizaţii sociale minime care începând cu data de 1 ianuarie 2023 este de 1.125 lei. n
Cum fata nu se poate mişca familia nu ştie cum să rezolve situaţia. Singura soluţie, ar fi, potrivit Gheorghiţei Voicu, să fie schimbată legislaţia şi să fie inclusă o prevedere specială pentru persoanele aflate în situaţia Victoriei. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.