Curierul Zilei - Sfinţii zilei
 Publicitate pdf
Sfinţii zilei
(0 voturi)
Friday, 27 September 2019


Sfinţii zilei


În această lună, în ziua a douăzeci şi şaptea, pomenirea Sfântului Mucenic Calistrat, şi a celor împreuna cu dânsul 49 de sfinţi mucenici.


Aceşti sfinţi au trăit în Roma, în zilele împăratului Diocletian. Sfântul Calistrat fiind prins de Persendin Stratilatul şi mărturisind că Hristos este Dumnezeu adevărat, a fost bătut foarte. După aceea l-au pus peste nişte hârburi ascuţite şi l-au tras peste ele; apoi l-au băgat într-un sac şi l-au aruncat în mare. Dar rupându-se sacul, a ieşit sănătos. Văzând minunea, cei patruzeci şi cinci de slujitori au crezut în Hristos; pe aceia bătându-i Persendin i-a băgat cu Calistrat în temniţă. Acolo el i-a învăţat despre judecata şi despre înviere şi despre suflet. După aceea ieşind din temniţa cu dânşii dimpreună şi făcând rugăciune, au dărâmat toţi idolii; şi văzând aceasta ceilalţi o sută optzeci şi patru de slujitori au crezut şi ei, şi li s-au tăiat capetele tuturor.
Marcu apostolulMarcu Apostolul, care şi Ioan se cheamă (de care pomeneşte Evanghelistul Luca în cartea Faptelor Apostolilor), hirotonindu-se de apostoli episcop Bivlei, s-a dovedit isteţ la lucru evanghelicesc, şi aşa era de lipit şi iubit la Dumnezeu, încât de umbra lui se depărtau bolile.
Însă s-a aflat şi alt Apostol Aristarh între cei 70, de care a pomenit Apostolul în Epistola către Romani, şi a fost episcop la Apamia Siriei.
Alt Ioan Acridomelitrofos (adică se hrănea cu mugur şi cu miere) îmbrăcat cu cojoc, acela a fost Zinon legiuitorul, de care pomeneşte Fericitul Pavel în Epistola către Romani, şi acesta a fost episcop în Diospol, care făcându-se locaş al Sfântului Duh, şi propovăduind Evanghelia a trecut către Domnul.
Epiharis, muceniţa lui Hristos, a trăit în Roma, în zilele împăratului Diocletian, şi a fost prinsă de Chesarie eparhul. Mărturisind cu îndrăzneală numele lui Hristos, au atârnat-o şi i-au sfâşiat trupul şi au chinuit-o în multe feluri. Ea şi-a primit sfârşitul prin sabie, şi aşa şi-a dat fericitul şi cinstitul suflet lui Dumnezeu.
Acest sfânt a fost din a doua eparhie a Capadociei pe vremea împăraţilor Nichifor şi Ioan. Din pruncie el a fost dăruit lui Dumnezeu de părinţii lui ca şi Sfinţitul Samuel. Şi fiind învăţat, adeverirea petrecerii călugăreşti de Vasilie, ctitorul mănăstirii, şi trecând prin toate treptele bisericeşti, a fost hirotonit preot şi pus egumen. El a crescut şi a înmulţit mănăstirea spre venituri, şi spre toate cele ce trebuiau; a zidit şi dumnezeieşti biserici Sfântului Arh. Mihail, văzătorului de Dumnezeu Ilie, şi a făcut şi alta sfânta biserică a Sf. Apostoli la un târg din afara cetăţii şi altele. Iar în zilele de prigoană s-a nevoit vitejeşte împotriva celor ce biruiau atunci, pe care-i hirotonise Andart, cel fără de lege şi fără Dumnezeu, care toată lumea a tulburat-o cumplit. Ieşind acesta de acolo, s-a dus la Constantinopol şi a făcut sfinte odoare şi semnul Domnului nostru Iisus Hristos şi Evanghelie ferecată cu argint, pe care a şi trimis-o prin fraţii ce erau cu dânsul la acea mănăstire. Iar el zăbovindu-se acolo a căzut în boală, de care văzând că se topea de tot şi încet-încet îi grăbea moartea, se silea să meargă la mănăstirea să. Sosind la Amoreea şi-a luat sfârşitul vieţii, şi a fost îngropat la o biserică cinstită a acelui oraş. Şi dacă a trecut un an, au vrut părinţii manăstirii să-i ia moaştele, şi deschizându-i sicriul, i-au aflat trupul întreg şi nestricat şi plin de minunat miros. Şi l-au adus la mănăstirea lor, şi l-au pus în tinda bisericii.
Antim IvireanulVistierie de daruri, ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, acest trimis al lui Dumnezeu pământului românesc din îndepărtata Ivirie (Georgia), nu a îngropat nici un talant din câţi i-au fost dăruiţi de Dumnezeu şi pe toţi, ca o slugă bună şi credincioasă, i-a înmulţit. Amin.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 452

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info