Ponturi pentru vacanţă

0



Astăzi ne vom referi la un oraş situat mai departe şi conside­rat unul din cele mai scum­pe, dar şi mai frumoase din lume: destinaţie LONDRA.


Chiar dacă e un oraş scump, există posibili­tatea de a-l vizita cu bani nu foarte mulţi, cumpărând relativ ieftin nişte amintiri nepreţuite.
Distanţă mare nu ne lasă că alternativă de a ajunge acolo decât avionul. Un zbor Bucureşti – Londra şi retur costa în sezon (iulie-august) în jur de 175 de euro de persoană. Dar cum la fel de bine puteţi merge în octombrie (vă luaţi umbrela sau impermeabilul cu dumneavoastră, nu e chiar atât de rău…), costul se reduce undeva la 60 de euro.

În ce priveşte cazarea, o cameră dublă de 3 stele poate fi între 60 şi 80 de euro pe noapte. Depinde foarte mult de poziţie (aproape de centru sau spre periferie), depinde şi de momentul când vă faceţi rezervarea. Oricum, oferte sunt cu miile, deci fiecare va găsi ceva potrivit. Sfat : solicitaţi la recepţie recomandări privind biletele pentru transportul în comun. În general în Londra se vând bilete valabile o zi, o săptămână sau o lună. Reţeaua de metrou – The Tube – este cea mai veche din lume. Este extraordinar de ramificata, în Londra sunt sute de staţii de metrou, cel mai bine este să aveţi la dumneavoastră o hartă (disponibilă în staţii). Chiar dacă nu vă oferă privelişte asupra oraşului, deplasarea cu metroul este de departe cea mai eficientă în Londra. Capitala britanică are o circulaţie rutieră infernală, astfel încât o călătorie cu faimoasele autobuze cu etaj, deşi pitorească, s-ar putea să vă ocupe mai bine de jumătate de zi.
În ce priveşte mâncarea, n-aş putea spune că Londra (sau Anglia în general) este locul unde se mănâncă cel mai bine pe Pământ.  Dar nu se cade să ajungeţi acolo şi să nu intraţi într-un pub autentic – de regulă destul de mic, înghesuit, cu aspect vintage – unde să comandaţi faimosul „fish and chips” englezesc, adică peste (cod) cu cartofi prăjiţi, asezonat cu o bere.
Atenţie la bere, englezii au zeci de sortimente, pe care le împart în beer, ale, lager, etc. Din punctul meu de vedere, ideală este o bere la halba, extraordinar de rece, dar s-a întâmplat să primesc şi bere caldă. Da, englezii beau şi bere caldă, uneori chiar fiartă. Mă rog, chestiune de gust…. Mie nu mi-a plăcut deloc.
Să trecem acum la obiective turistice, căci de asta ne ducem la Londra. Deşi una din cele mai scumpe capitale din lume, Londra are ceva unic şi cu adevărat impresionant : accesul în cele mai mari şi mai deosebite muzee este liber.
Primul în care trebuie să intraţi este faimosul British Museum. Face parte din grupul celor mai importante 5 muzee din lume (împreună cu Luvrul din Paris, Ermitage din Sankt Petersburg, Prado din Madrid şi Metropolitan din New York) şi este singurul dintre ele gratuit.
Mi-aduc aminte că prima dată m-am oprit la Piatra Rosetta, cea descoperită de Napoleon în Egipt, având ace­eaşi inscripţie scrisă în 3 limbi, cu ajutorul căreia a putut fi descifrata scrierea hieroglifică. Napoleon a expus-o în Cairo, iar după retragerea sa, amiralul Nelson a luat-o şi a adus-o la Londra. De asemenea, una din cele mai mari colecţii de mumii egiptene se găseşte aici.
A doua oprire merită făcută în Trafalgar Square. Aici, într-una din cele mai mari pieţe ale Londrei, se găseşte Monumentul lui Nelson, cu cei 4 lei uriaşi care îl „păzesc”.

Tot aici se afla Naţional Gallery, cel mai mare muzeu de pictură din metropolă. Intrarea, după cum vă spuneam este liberă. Nu rataţi vizitarea lui, are o colecţie uriaşă de tablouri ale celor mai mari pictori din întreaga lume. Al treilea mare muzeu cu intrare liberă la care trebuie să mergeţi cât sunteţi în Londra este Muzeul de Istorie Naturală.
Este absolut fabulos. Are sute de mii de exponate, de la uriaşul schelet de dinozaur din marele hol de intrare până la cele mai rare pietre preţioase. Toate animalele şi păsările Pământului, istoria evoluţiei omului…. O să vă ia câteva ore bune să-l parcurgeţi, dar merită cu vârf şi îndesat. Recomandare pentru familiile cu copii : există în Londra încă un muzeu gratuit, numită V&A (Victoria & Albert) Museum of Childhood, adică Muzeul Copilăriei.  Jucării, păpuşi, de la 1600 până în prezent. Tot fără bani puteţi admira celebrul Tower Bridge (Podul Turnului), Palatul Buckingham (din afară porţilor) sau faimosul orologiu Big Ben, de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului Britanic.
Şi să nu uităm de parcuri : Londra are parcuri minunate. Cel mai mare este Hyde Park, dar la fel de frumoase sunt Green Park şi St.James Park, toate fiind situate central.
Acum să trecem la monumentele cu taxa de intrare. Acolo unde sunt taxe în Londra, ele sunt în general mari, între 15 şi 20 de lire sterline de persoană. Totuşi, dacă aveţi ceva bănuţi disponibili, e+xistă câteva destinaţii care merită cu prisosinţă:

Turnul Londrei – The Tower

Iniţial construit de William Cuceritorul pentru a servi ca reşedinţă regală, în cea mai parte a existenţei  lui a fost folosit ca închisoare, „găzduind” între zidurile sale multe nume celebre ale istoriei Angliei. Astăzi aici se afla păstrată colecţia de bijuterii a Casei Regale, inclusiv coroana, sceptrul şi sfera – simbolurile regalităţii.

Catedrala Westminster Abbey

Sunt multe locuri excepţionale în Londra, dar acesta este cel care m-a impresionat cel mai mult. Toţi regii Angliei au fost încoronaţi aici, majoritatea lor îşi dorm tot aici somnul de veci, împreună cu cei mai reprezentativi poeţi şi scriitori britanici. Plimbarea prin aceasta catedrală uluitoare seamănă cu o plimbare prin istoria atât de măreaţă a Angliei. Cel mai recent eveniment regal găzduit de Westminster Abbey a fost nunta Prinţului William cu Kate Middleton.

London-Eye (Ochiul Londrei)

Evident, nu este un monument istoric, dar este cu siguranţă o atracţie. Denumită oficial Coca-Cola London-Eye, întrucât a fost sponsorizată de compania americană, a fost – la momentul inaugurării, anul 2000 – cea mai înaltă roata din lume. Acum este depăşită de alte 3, construite – unde altundeva decât – în China, Hong-Kong şi Las Vegas. De cele mai multe ori coada la bilete este impresionant de mare dar, din experienţă proprie, vă pot spune că merge mult mai repede decât una similară la – să zicem – Turnul Eiffel. O fi eficientă saxonă…. Roata se învârte cu o viteză mică, optimă pentru a privi, admira şi fotografia Londra de sus. Pont : dacă intenţionaţi să urcaţi în Ochiul Londrei, faceţi-o la sfârşitul sejurului la Londra. Va fi mult mai plăcut să recunoaşteţi din înaltul cerului toate obiectivele vizitate până atunci.
Mai sunt foarte multe locuri frumoase de văzut în Londra, le veţi găsi cu siguranţă în plimbarea prin oraş.

Vacanţă plăcută !


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.