E dur să fii liberal, nu-i așa, domnule Daniel Constantin?

16
0

  • Din punctul meu de vedere



Vineri seara, la Curier TV, am făcut un interviu de o oră cu liberalul meu preferat din Argeș, deputatul Daniel Constantin.
Imediat ce am încheiat emisiunea, a început să mă obsedeze o melodie. Îmi pare rău că nu pot să vă cânt aici, dar mulți dintre dumneavoastră o veți recunoaște după versuri:
” C’est dur dur d’être bébé
Oh là là bébé, c’est dur dur d’être bébé
Dur dur d’être bébé”.
Domnul Daniel Constantin nu e un bebe, este un liberal, așadar voi înlocui un cuvânt:
”C’est dur dur d’être liberal
Oh là là liberal, c’est dur dur d’être liberal
Dur dur d’être liberal.”
Pe scurt, e cumplit de greu să fii liberal în ziua de azi.
PNL este cel mai glorios partid din istoria României, primul nostru partid politic, cel mai vechi. Are dreptate Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Brătianu, când ne sugerează că trebuie să ne închinăm la efigia acestei mari familii întemeietoare de țară și libertate.
În ultimii 30 de ani, PNL a fost manevrat din interior și din exterior, tras de sfori ca o păpușă, încât nu-l mai recunoști. Dintr-o minune de partid acoperit de glorie s-a ales praful.
Bomboana pe coliva PNL se numește Klaus Iohannis.
Am fost de față la Palatul Parlamentului când Iohannis a preluat, evident în mod ostil, PNL. Am văzut în direct aplicarea unie lovituri în moalele capului acestui uriaș partid. Scenariștii au vrut să îl bage definitiv în mormântul istoriei.
Am însă convingerea că PNL va renaște, că țeasta nu s-a spart și partidul va ieși din comă o dată cu țara, deoarece confundându-se cu țara în trecut, la fel se va întâmpla și în viitor.
Acum, PNL e în agonie, iar interlocutorul meu, deputatul Daniel Constantin, știe asta deși nu ar recunoaște-o nici picat cu ceară.
E normal să se întâmple așa, liberalul care ar da măcar de înțeles că partidul lui e o marionetă ar fi forțat să plece din partid sau din politică. Daniel Constantin e tânăr, dacă ar pleca acum din politică, ar fi un sacrificiu inutil, atât pentru el, cât și pentru partid. E mult mai bine să rămână unde este, iar mai mult nu vreau să spun pentru a nu îi aduce prejudicii.
În aceeași situație cred că se află și alți liberali în privirea cărora am întrezărit un licăr de conștiință ascuns de parcă ar fi fost indiciul unei crime.
Referindu-mă la liberalii argeșeni, spun că și la alții simt nostalgia partidului pierdut sau neregăsit. Adrian Miuțescu ori Marius Postelicescu sunt doar două exemple.
În niciun caz nu au aceste regrete liberalii proveniți din partidul lui Băsescu, în fond, ce treabă au ei cu Brătienii?
Revin la dl Daniel Constantin.
L-am rugat să îmi spună dacă, după judecata sa, colegii de guvernare de la USR – PLUS ar avea de a face cu neomarxismul, progresismul, mondialismul. Mi-a răspuns că nu are cunoștință de așa ceva, că altele sunt problemele, anume că acești colegi au început să critice miniștri liberali.
Sunt sigur că întemeietorii valorilor burgheziei din România ar fi înnebunit în fața propagandei neomarxiste, norcul lor că nu au prins aceste vremuri.
Totuși, inteligentul și carismaticul deputat trebuia să răspundă așa cum a răspuns fiindcă altminteri, de la o declarație rătăcită într-o emisiune la Pitești, poate să se destrame coaliția de guvernare.
Klaus Iohannis, într-un asemenea caz, ar răcni, vorba poetului, ca și leul în turbare și i-ar distruge pe vinovați.
L-am mai rugat pe interlocutorul meu să facă o analiză a unui text al cărui autor chiar nu contează. Iată textul:
„Multinaționalele nu sunt nici de dreapta, nici de stânga, în mod fundamental. Interesul lor primordial îl reprezintă profitul și monopolul, iar unul dintre obstacolele care stau în calea acestor obiective îl reprezintă suveranitatea națională, ceea ce explică și atacurile susținute îndreptate împotriva acestui ultim bastion din calea unui globalism impersonal și despotic.”
Daniel Constantin are vorbele la el, cum se zice. Dacă aș fi Ludovic Orban, l-aș desemna purtător de cuvânt al partidului, chiar dacă e liberal de mai puțin de un an. Pe scurt, a fost aproape să mă convingă de faptul că multinaționalele au sentimente patriotice față de România.
Ar părea că, la această oră, e dur să fii pesedist. Ești în opoziție, ai probleme în percepția asupra lui Liviu Dragnea, chiar a lui Marcel Ciolacu. Totuși, ca pesedist, mai ai o scăpare, poți fi sincer și curajos fără să îți stea capul unde îți stau picioarele.
De pildă, președintele Ion Mînzînă a spus, într-o emisiunea de a mea, că Dragnea este un patriot.
Este ca și cum ar spune Daniel Constantin că trebuie să păstrăm măcar o fărâmă din ideea ”prin noi înșine”. Ar fi imposibil, i-ar sta capul unde îi stau picioarele.
PNL este acum un partid marionetă, iar o parte dintre membrii săi, cei mai inteligenți, simt acest lucru. Sentimentul s-a accentuat din momentul în care partidul a fost teleghidat până când a ajuns să alcătuiască o coaliție de guvernare cu USR – PLUS.
Oameni cu simț patriotic și gândire creștină au fost lipiți de indivizi fără Dumnezeu și fără patrie, ceea ce este frustrant până la durere.
Simt această durere la toți membrii PNL care au știut să rămână oameni și care au la bază o anumită cultură.
PSD se află într-o situație bizară, a fost nevoit să se facă frate cu dracul ca să treacă puntea, sperând că vreodată va redeveni partidul care ce are-n gușă are și-n căpușă.
Nu în aceeași situație se află PNL care chiar guvernează cu dușmanul, așa cum l-a pus dracul să o facă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


16 COMENTARII

  1. Domne, la ceas de ,,noapte” (și afară și în țară) ce să mai comentez? Ca să nu mă înjurați iar pe mine degeaba, vă zic ceva care circulă pe net: ,,Chioru’ și Schioru’ au distrus poporu’!” Completare: ,,au distrus și PNL-ul!”

  2. Despre ticalosii de la PNL sau USR suntem informati bisaptamanal de catre ziarist , despre ceilalti urmeaza sa aflam din volumul in curs de lansare al Vioricai Dancila, care, vorbeste lumea, va fi un best seller!
    Ca sa continui in aceeasi tema, vin si eu cu un banc, tot de pe net: Ce vezi cand te uiti in ochii Vioricai Dancila? Ceafa!
    Iar daca aveam si noi in presa argeseana o Denise Rifai, poate aflam si daca domnul Constantin si-a achitat imprumutul catre Felix Turnatorul sau inca se mai judeca. Daca a fost intrebat, imi cer scuze!

      • Cata vreme DEX-ul accepta ” a cere scuze” nu e o greseala impardonabila, oricum, la cat este de uzitata va fi ,in cele din urma, acceptata si de chibutari!
        In privinta „Pitestiului”, ramane ca mine, numele orasului nu deriva nici din vreo ocupatie si nici dintr-un nume propriu. In aceasta logica ar trebui sa spunem primarul Constantilor? Sau al Urzicatilor? Intreb!

  3. Despre ticalosii de la PNL sau USR suntem informati bisaptamanal de catre ziarist , despre ceilalti urmeaza sa aflam din volumul in curs de lansare al Vioricai Dancila, care, vorbeste lumea, va fi un best seller!
    Ca sa continui in aceeasi tema, vin si eu cu un banc, tot de pe net: Ce vezi cand te uiti in ochii Vioricai Dancila? Ceafa!
    Iar daca aveam si noi in presa argeseana o Denise Rifai, poate aflam si daca domnul Constantin si-a achitat imprumutul catre Felix Turnatorul sau inca se mai judeca. Daca a fost intrebat, imi cer scuze!
    Imi mai cer scuze si daca imi apare comentariul de doua ori, a fost o pana de curent chiar in momentul postarii!

    • Pampersii Coco(lino) ,pampersii !!! Roagă pe cineva sa ti-i schimbe repede, pentru ca iar pui mana in funduleț si apoi bagi in gura si, iată ce halena răspândești !!!

      • Din nou, un limbaj vai mama ta! Ma bucur ca, gratie unui tertip, te-am facut sa inveti un cuvant nou, strain de scolile inalte absolvite! Insa tu vei ramane,pentru totdeauna,PEMPERS! Nu te poti supara pentru ca a fost scris de tine cu manuta proprie, nu o data!
        N-o sa intru nici in polemici cu tine, folosesc, precum vezi, propriile arme. Pana acum, punct ochit,punct lovit!
        Doare, PEMPERS?

        • Vai ,coco-starc ! pana si electricitatea refuza sa-ti mai servească si-ti trimite un semnal ca esti mult, mult prea înrăit si necivilizat. Schimba totuși pampersii ca miroase atat de urat pe unde treci (scrii) tu, mai băiețaș, încât nici iarba nu mai creste in urma ta.

          • Apropos coco(shat) : „Cata vreme DEX-ul accepta ” a cere scuze” nu e o greseala impardonabila, oricum, la cat este de uzitata va fi ,in cele din urma, acceptata si de chibutari!”
            Scris cu „labuta”ta. Poate ne explici si noua sensul si originea acelor „chibutari” ca tot te dai expert in ale limbii romane !!!

  4. Din nou aflu ca dl. Dragnea e patriot, desi guvernarea PSD (din vremea cand era presedinte al partidului) era orientata mai mult pe schimbarea legilor justitiei in favoarea infractorilor (vestita Ordonanta 13 care dezincrimina nu stiu ce fapta penala).
    Halal patriote nationale!

    Cat despre PNL si guvernarea sa din 2020:
    – a facut ce a facut si a fortat darea in folosinta a autostrazii Sebes – Alba Iulia chiar neterminata, evitand o noua „autostrada muzeu” – capitol la care PSD a excelat!
    – in guvernarea actuala cauta solutii juridice (care sa poata trece de Curtea Constitutionala!) de reducere sau eliminare a pensiilor speciale

    • Sfântă mare naivitate, sau prostie? Auzi, caută soluții pentru reducerea (poate prin impozitare!) sau eliminarea pensiilor speciale! Facem pariu că acest lucru nu se va întâmpla niciodată? Nu au niciun interes, doar mimează pentru fraieri, ca și PSD-ul de altfel.

      • „Nu au nici un interes” – asta suna precum primarii care subventioneaza an de an gigacaloria din sistemul centralizat de incalzire fara sa-si puna problema ca poporul deprinde usor naravul de a fi subventionat la nesfarsit.

        Interesul pe care il au este degrevarea bugetului public de o cheltuiala care atarna ca o bila de plumb de picioarele economiei.
        Oricum nu liberalii au dat legile respective prin care s-au creat clase de privilegiati cu pensii mai mari decat salariile si cu stagii de cotizare mai mici decat anii de pensie.

    • Iar darea în folosință a ,,neterminatei” a fost făcută în plină campanie electorală, au râs și curcile. Dle Clevetici, aveam o părere bună despre dvs., vă rog nu mai pariați pe cai morți.
      P.S. Și despre pesediștii actuali am aceeași impresie defavorabilă

      • De acord ca s-a dat in folosinta pentru imagine electorala, dar ca sa se ajunga aici ministrul transporturilor a negociat cu constructorul, a adus platile la zi si a obtinut ceva folositor poporului.
        Fac pariu pe apartament ca un eventual ministru PSD-ist ar fi lasat autostrada muzeu pana in primavara cu o justificare de felul:
        „nu mai putem permite darea in folosinta a unor cioturi de autostrazi neterminate”.

        Dincolo de imaginea in fata electoratului (de care orice partid are grija) eu am vazut diferente majore de guvernare intre stanga si dreapta:

        Stanga (PSD) a facut datorii externe ca sa mareasca pensii, ca sa creasca aparatul bugetar si numeric dar si in costuri salariale si alte beneficii (sporuri cu nume aiuritoare, vouchere cu nume nu mai putin aiuritoare etc.).
        Pentru marirea pensiilor, PSD a torpilat Pilonul II (privat) in favoarea Pilonului I (public) lasand generatia „decreteilor” la mila altor PSD-isti care vor guverna peste 20-30 de ani si care nu vor mai avea la indemana „sacul fara fund” al indatorarii externe.

        Dreapta (PNL) a facut datorii externe pentru constructii de autostrazi (in plina pandemie s-au facut hartii, licitatii si porniri de santiere), pentru sustinerea micilor afaceri afectate de starea de urgenta, iar in privinta Pilonului II am speranta ca se vor inversa lucrurile pentru a ajunge intr-o zi la privatizarea totala a fondurilor de pensii.

        Ideea ca angajatii activi sa plateasca pensiile celor ce si-au terminat stagiul de munca este cea mai proasta posibila datorita piramidei de varsta a populatiei care se poate schimba dramatic de la o generatie la alta.

  5. ,,Chițibușarul” Coco iar a dat cu mucii în fasole iar CVititor i-a dat, scurt, un draiv pe rever, urmat de un smeci. C’așa-i în tenis!

Comentariile sunt închise.