Biserică veche cu muzeu și meteorit!

1
  • Unic în Argeș

Puțini sunt cei care știu că în Topoloveni există o biserică monument istoric, veche din anul 1745. În lăcașul de cult nu se mai slujește din 1902, dar a fost restaurat cu fonduri europene fiind redat comunității sub forma unui complex muzeal. Constructorii au păstrat mărturii ale unicității bisericii acestea putând fi văzute de cei care îi trec pragul.  
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Goleștii Badii – Topoloveni a fost construită în 1745 din piatră de Albești, de către ieromonahul Dionisie, stareț la Mânăstirea Nucet, din Dâmbovița. Clădirea este ridicată peste o altă bisericuță din lemn. Are trei hramuri: Adormirea Maicii Domnului, sfântul Visarion și Sfânta Parascheva.
„Din 1902 nu s-a mai slujit în biserică, atunci când a fost făcută biserica cea mare de la stradă, iar din acel an lăcașul a fost închis. De-a lungul timpul s-au mai făcut lucrări minuscule de întreţinere de către preotul Ion Ionescu, însă după restaurare, din 2015 s-a dat în folosiță ca și obiectiv turistic. A fost restaurată cu fonduri europene, lucrările durând aproximativ 5 ani. Important este că restaurarea s-a făcut cu sprijinul domnului primar. De-a lungul etapelor de restaurare au fost anumite piedici dar domnul Gheorghiţă Boţârcă a intervenit și s-a rezolvat. Dumnealui a ţinut să valorifice potențialul autohton de valori culturale în scopul dezvoltării turismului și localității”, explica preotul paroh Dan Pavel.

Construcţia stătea să cadă

Atunci când au fost demarate lucrările de restaurare bisericuţa din Goleştii Badii era puternic degradată. Dacă nu s-ar fi intervenit, lăcaşul s-ar fi prăbuşit. „Înainte de restaurare se afla într-o stare de degradare… Nu ar mai fi putut rezista mai mult de 2-3 ani. Era sprijinită în mijloc de o grindă uriaşă de bolta din interior iar zidurile aveau găuri atât de mari încât constructorii introduceau materialul de zidărie, cu găleata, prin crăpăturile respective”, îşi aminteşte preotul paroh.

Obiectele vechi păstrează autenticitatea locului

Pe zidul de intrare în sfânta biserică sunt ca mărturie două cărămizi descoperite tot de restauratori, pe care este inscripționat anul 1611. Probabil făceau parte din vechea construcție de lemn, este de părere preotul Dan Pavel.
„Pictura este realizată în frescă, este originală. Elementele de unicitate ale bisericuței sunt aureolele sfinților din naos acesta fiind realizate într-o tehnică rar întâlnită, de basorelief, dar și aureola Mântuitorului Pantocrator de pe bolta naosului.
Deasupra sfântului altar restauratorii au descoperit o cameră de un metru și jumătate, unde își ascundeau slujitorii odoarele (n.r. sfintele vase, tot ce era de valoare și era întrebuințat la Sfânta Liturghie). Ușa de la intrare este originală, fiind foarte joasă. A fost construită aşa de teama cotropitorilor pentru ca aceștia să nu intre în lăcaşul sfânt călare pe cal. Aici sunt două explicații, prima să nu pângărească barbarii și să intre cu calul, iar a doua, oamenii să intre cu capul plecat, să intre smerit. În sfântul altar se află o carte de slujbă, un octoih, din 1912, din timpul mitropolitului Antim Ivireanu. Sunt multe cărți de slujbă vechi dar aceasta este cea mai veche. Tot în sfântul altar sunt veșmintele preoților care au slujit până în anul 1902. Biserica a fost înfumusețată cu obiecte vechi tradiţionale care păstrează autenticitatea locului”, a povestit părintele Pavel.

A fost donat un patefon funcţional

Din 2016, lângă lăcaşul de cult a fost amenajat un muzeu etnografic, cu obiecte de valoare donate de către locuitori au orașului Topoloveni, întrei ei şi primarul Gheorghiţă Boţârcă. „În muzeu sunt costume populare muscelene păstrate cu mare grijă, obiecte de cult, cărți bisericești dar și obiecte de uz casnic. Avem acolo o colecție de fotografie veche, cu personalități marcante din zona Topoloveni: Ion Mihalache, Gheorghe Tomescu (cumnatul lui Ion Mihalache), Popovici Mihai ( cel care a înființat Ocolul Silvic Topoloveni), dar și picturi și distincții primite de către familia Cocioceanu (străbunica primarului Gheorghiță Boțârcă), familie de ctitori ai bisericii celei noi din sat, acolo unde multe icoane din lăcaș sunt donate de familia Cocioceanu.
Există în muzeu un patefon funcțional. De asemenea avem o rocă vulcanică despre care credem că este un meteorit. Ne-a donat-o artistul plastic Lidia Nica, acesta avându-l de la bunică.
În complexul muzeal este și o capelă care deservește cartierului Goleștii Badii, amenajată cu obiecte decorative rustice autentice dar și un altar catolic din jurul anului 1700” a mai spus preotul paroh Dan Pavel. Intrarea este liberă și la muzeu și la bisericuță, ctitoria fiind administrată de către Primăria Topoloveni.

1 COMENTARIU

  1. Așa maestre,vedeți ca se poate! Cateodata( de cele mai multe ori in ultimul timp) lipsa pozei ajuta mult la promovarea/inalbirea personajului promovat/cotizant! De exemplu in acest caz Botârca,îl puteți face ruda și cu Radu Negru( se aseamănă pentu ca și acela era negru ) cu puțin ascendent arab,poate chiar evreu -pe filiera Vanghelie.Și lipsa pozei ajuta! La fel și cu deputatul ăla cu privire și postura de retardat mental și pamponica mai decorativa(adevărat ) competentă in led-URI și mai toate subiectele, membra in toate comitetele și comisiile….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.