Manager de spital demis de primar!

0

Primarul municipiului Câmpulung a anunţat că l-a demis miercuri pe managerul Spitalului Câmpulung. Edilul a explicat că decizia a fost luată după ce Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal a întocmit un raport potrivit căruia Nicolae Alexe, în calitate manager, ar fi „încălcat în mod repetat legea, contractul de management si atribuții specifice activităţii medicale”. Nicole Alexe a mai fost demis în aprilie 2020 de Ministrul Sănătăţii, la propunerea prefectului de la acea vreme, Emanuel Soare, dar a fost repus în funcţie chiar de Elena Lasconi după ce a câştigat în instanţă anularea ordinului.
„În ultimele luni am primit o mulțime de sesizări din partea a sute de câmpulungeni. Am primit adrese, mesaje prin care vă arătați supărarea, nemulțumirea vis a vis de felul în care sunteți tratați în spitalul Municipal Câmpulung. Știu nemulțumirile dumneavoastră referitoare la faptul că sunteți trimiși la Pitești cu copiii bolnavi pentru că la Câmpulung nu avem un medic pediatru. Sunt si eu nemulțumită. Ce vreau să știți: spitalul municipal este condus de către un manager. Este datoria și obligația lui, prin contract de management, să organizeze întreaga activitate medicală din spital astfel încât fiecare dintre dumneavoastră să fiți tratați cu respect, cu grijă, cu empatie și cu servicii medicale la standarde europene. De asemenea, e obligația managerului să asigure întregului personal medical condiții de siguranță la locul de muncă, să fie tratați cu demnitate și respect. În ultimele luni am primit din partea Consiliului de Administrație al Spitalului mai multe sesizări. În repetate rânduri i-am cerut explicații managerului pentru fiecare aspect sesizat. Nicolae Alexe a eludat adevărul și legea. În această dimineață am primit raportul Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal, organul avizat și competent, prin care mi se propunea demiterea lui Nicolae Alexe. Nicolae Alexe a încălcat în mod repetat legea, contractul de management si atribuții specifice activitătii medicale. De la distribuirea unor măști în spital, despre care câteva cadre medicale au sesizat că aveau miros de mucegai, punând în pericol sănătatea medicilor și asistenților până la o achiziție directă făcută fără avizul obligatoriu al Consiliului de Administrație. De la încălcarea contractului de management referitoare la obligațiile ce îi revin față de Primar pentru bunul mers al actului medical până la închiderea unor secții din spital după bunul plac fără a obține în prealabil aprobările de la DSP Argeș, CAS Argeș și Ambulanță”, a declarat primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi.

Elena Lasconi: „Voi sesiza toate instituțiile statului”

Primul municipiului îl acuză pe managerul Alexe de „un comportament lipsit de respect, abuziv, neetic, opresiv și denigrator față de angajați”. În locul lui Nicolae Alexe a fost numit manager interimar Petrina Florea, juristul unităţii spitaliceşti, cea care a mai fost manager şi înainte de repunerea în funcţie a lui Nicolae Alexe. Demiterea managerului vine într-o perioadă dificilă, având în vedere că Spitalul Municipal Câmpulung se află în perioada de acreditare. În ce-l priveste pe Nicoale Alexe, primarul avertizează: „ Subliniez faptul că, voi sesiza toate instituțiile statului despre neregulile de la spitalul nostru. O să încep cu Corpul de Control al Prim Ministrului, dar nu mă opresc aici. Nu voi lăsa lucrurile așa pentru că aici este vorba despre sănătate. Nu voi închide ochii la ilegalități indiferent cât de grea e lupta. Nu am să vă spun tot ce știu pentru că nu sunt nici procuror, nici judecător însă ce s-a întâmplat la Câmpulung este grav și are impact național. Vor fi multe anchete și voi reveni cu amănunte atunci când e cazul”, a spus Elena Lasconi.

Nicolae Alexe a mai fost demis

Nicolae Alexe a obţinut funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpulung, prin concurs, în 2019. În aprilie 2020, ministrul Sănătății Nelu Tătaru l-a demis la propunerea prefectului, de la acea dată, Emanuel Soare, în timpul stării de urgență, și l-a înlocuit cu Andrei Aron. Nicolae Alexe a rămas în unitate ca șef al Serviciului Managementului Calității Serviciilor Medicale, dar a atacat deciziile în instanță și a cerut să fie repus în funcție. În mai 2021 a câștigat primul proces la Curtea de Apel Pitești și în iunie 2022 a fost repus în funcția de manager de către primarul Elena Lasconi.
Ministerul Sănătății și Prefectura Argeș au contestat decizia la Înalta Curtea de Casație și Justiție, acolo unde pe data de 2 februarie anul acesta, Nicolae Alexe a câștigat din nou. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.