Spitalul Județean în topul șpăgiilor cerute de la pacienți

0

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti figurează pe primul loc, într-un top al spitalelor din ţară în care pacienţilor li s-a cerut şpagă. Analiza a fost făcută de Alex Nedea, un jurnalist Recorder în baza formularelor completate de pacienţi la externare. Este vorba de „Mecanismul de feedback al pacienților”, introdus de Ministerul Sănătăţii. Din cele 400 de unătăţi monitorizate au fost analizate 100 de spitale. În aşa numita listă a şpăgii figurează Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, cu cel mai mare procent, de 8,54%, şi Spitalul Municipal Câmpulung cu 3.78%. Într-un răspuns transmis redacţiei noastre, telefonic, purtătorul de cuvânt al SJU Piteşti a precizat că actul medical este gratuit, că nu poate fi condiţionat şi îi îndeamnă pe cei care au cunoştinţă de fapte de luare de mită să sesizeze imediat orice derapaje de acest gen.
„Mecanismul de feedback al pacienților”, cum se numește instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală. Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul, precizează Alex Nedea în articolul publicat pe blogul personal. Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”. „Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară. Am reușit să găsesc răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani. Anul trecut, de exemplu, au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale. Asta înseamnă 1,89%. E un procent extrem de mic comparativ cu percepția din societate că flagelul șpăgii e omniprezent în unitățile sanitare”, scrie pe blogul alexnedea.ro.

În unele spitale persistă „cote rușinoase”

„Rata șpăgii din spitale aproape s-a înjumătățit în ultimii cinci ani. Dar procentul de anul trecut de 1,89 e doar o medie. Asta înseamnă că, dacă în multe spitale obiceiul aproape a dispărut, în altele problema încă persistă la cote rușinoase. În câteva locuri, rata șpăgii este și de trei-patru ori mai mare decât media națională. Așa că am decis să aleg o sută dintre cele mai importante spitale din țară (în total sunt aproximativ 400 de unități sanitare monitorizate), să centralizez la fiecare dintre ele răspunsurile din chestionare și să vă arăt cum stau lucrurile în spitalele mari din județul vostru. Veți putea afla dacă într-un anumit spital rata celor care au răspuns cu „DA” la întrebarea dacă li s-a cerut șpagă în spital în 2022 este peste sau sub media națională de 1,89%”, a explicat jurnalistul Recorder.

Locul I la luare de mită

Pe lista celor100 de spitale semnalate de pacienţii cărora li s-a cerut şpagă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti are procentul cel mai mare, respectiv 8,54% dintre pacienţi au spus că li s-a cerut mită de către medici sau personalul medical. Acesta este urmat în topul nefavorabil de Spitalul Judeţean Giurgiu cu 7,09% şi de Spitalul Judeţean Alexandria cu 6.80%. În top se numără și Spitalul Municipal Câmpulung cu 3,78%. Spitalele din Bucureşti au un procent între 0,26% (Spitalul Universitar CF Witing) şi 4,91% (Spitalul Clinic Pantelimon).

„Actul medical este gratuit”

Contactată telefonic, Cristina Cazacu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti ne-a declarat: „Nu contestăm că cel care a realizat acel material de presă este profesionist, dar vrem să punctăm că nici nu ne putem baza pe opinii sau răspunsuri ale unor persoane care, poate, nici nu au avut contact cu această instituție, cum este și cazul celor care comentează adesea în spațiul virtual. Vă asigurăm că, de fiecare dată când au fost semnalate nereguli, de orice natură, Conducerea SJUP a întreprins toate demersurile legale, sesizând, când a fost cazul unor acte de corupție, organele abilitate să ancheteze și să dispună măsurile care se impuneau. Atât personalul medical, cât și populația tebuie să înțeleagă că nu este nevoie să primești sau să oferi sume de bani suplimentare, cadouri pentru realizarea actului medical. Depinde de fiecare dintre noi să schimbăm aceste mentalități, care jignesc această profesie și, implicit, pe cei care o practică. Foarte grav este că această percepție îi va afecta atât pe oamenii care vor evita să ajungă la consult, crezând că trebuie să ai bani pentru a beneficia de servicii medicale, cât și pe cadrele dedicate profesiei. Să nu uităm că există medici și asistente care, în special în ultimii ani, și-au pus vieţile în pericol, și-au pus familiile pe planul doi, în scopul salvării vieții. Cu toții trebuie să înțelegem că actul medical este gratuit, iar bolnavii sunt tratați pentru că există contracte de muncă, fișe de post care trebuie respectate, iar serviciile medicale prestate sunt remunerate din bugetul de stat și nu se impune condiționarea acestora, în bunuri/bani. Pe această cale, facem apel către populație să renunțe la astfel de atenții necuvenite, venind în sprijinul nostru pentru a stopa acest fenomen de condiționare a actului medical. Astfel, ne-ar fi de mare ajutor să ne semnaleze orice act de coruptie, în scris, la una dintre adresele de e-mail ale instituției: sesizari@sjupitesti.ro; spiturgag01@yahoo.com; etica.integritate@sjupitesti.ro; relatii@sjupitesti.ro; relatiicupresa@sjupiesti.ro sau, prin depunerea petiției, la registratura unității.
În luna noiembrie a anului 2022, Liliana Berca, medic la Secţia de Diabet zaharat şi Nutriţie a fost arestată preventiv fiind acuzată de luare de mită. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Argeş au stabilit că aceasta a pretins şi a primit mită, în bani sau produse, de la peste 20 de pacienţi. În prezent este cercetată în stare de arest la domiciliu.  M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.