A crescut salariul mediu net

0

Câştigul salarial mediu net, în România, a fost de 4.254 lei, în luna ianuarie, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi lună din anul anterior, dar în scădere cu 3,3% (-144 lei) comparativ cu decembrie 2022, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, în prima lună a anului în curs, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut în comparaţie cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici. Comparativ însă cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,0%, de la 3.699, la 4.254 lei pe lună. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 31,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 26,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior. În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în: învăţământ (+5%), sănătate şi asistenţă socială (+2,8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale. n
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta s-a situat, în prima lună din acest an, la valoarea de 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022.S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.