La spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe!

0

Odată cu sezonul primăverii, la Spitalul Județean de Urgență Pitești au apărut primii pacienți mușcați de căpușe.  Numai în ultima săptămână, cinci persoane au avut nevoie de ajutor medical din această cauză. 
Mai multe persoane s-au prezentat, în primăvara aceasta, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 5 cazuri înregistrate de la jumătatea lunii martie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii infecționiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu. Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect. „Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos. Îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu: se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. (Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată). Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare. În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol”, a transmis Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al SJU Piteşti.

Cum evităm complicaţiile

„Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă este important să aveți în vedere câteva sfaturi: evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbrăcăminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă); de asemenea, este recomandat, în privința vestimentației, să purtați haine deschise la culoare; la final, este recomandat să fie inspectată suprafața corporală, pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor”, a mai precizat Cristina Cazacu. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.