Pescuitul la crap pe bălți și lacuri cu reținere (I parte)

0
0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm prima parte din ” Pescuitul la crap pe bălți și lacuri cu reținere”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Pescuitul la crap pe bălți și lacuri cu reținere este de departe unul dintre cele mai populare stiluri de pescuit în perioada de prohibiție și nu numai. Indiferent cât de mult se vor dezvolta bălțile și lacurile ce aplică sistemul prinde și eliberează, bălțile cu reținere vor avea un cuvânt greu de spus întotdeauna. Este lesne de înțeles că pescuitul pe astfel de ape este unul mai dificil decât cel în cazul celor ce aplică sistemul catch & release. Densitatea de pește este implicit una mult mai redusă. Așadar, o abordare potrivită poate face diferența între o partidă eșuată și una reușită. Cum procedăm astfel încât să ne bucurăm de driluri pe bălți cu reținere? Hai să vedem împreună!

Pregătirea partidei de pescuit

Cunoașterea înseamnă putere! Un principiu ce se aplică perfect și în pescuit.Înaintea oricărei ieșiri pe o baltă cu reținere (și nu numai) încerc să adun cât mai multe informații. Urmăresc grupurile de Facebook, discut cu pescarii ce frecventează lacurile respective, caut clipuri pe Youtube, etc.
Este clar că vom avea cele mai mari șanse să prindem când avem un feedback pozitiv de la pescarii din zonă. Un alt aspect important este alegerea locului. O imagine de ansamblu a bălții ajută extrem de mult. Spre exemplu, primăvara dacă vremea este în încălzire ne putem alege un loc cu apă mică. În schimb dacă temperaturile se răcesc, este indicat să căutam crapii pe zonele cu adâncimi.
Locul de pescuit este mai important decât orice alt lucru când vine vorba de bălțile private cu reținere.
Adesea, destui pescari se plâng ,,că nu are balta pește” , că se face reclamă mincinoasă, că s-a dat cu azot, că s-a hrănit peștele șamd. Toate aceste scuze apar din cauza unei înțelegeri deficitare a pescuitului. Nici măcar pe bălțile de catch & release nu există locuri de pescuit egale. Întotdeauna vor fi unele mai bune și altele mai puțin productive.
Pe scurt, dacă ne așezăm pe un loc de pescuit la întâmplare și pescuim ca atare, este normal ca rezultate să fie tot la noroc.
Prin urmare, recomandarea mea este să vă documentați cât mai bine înaintea partidelor de pescuit pe bălți cu reținere deoarece perioada optimă și zona de pescuit pot dicta dacă vom avea sau nu o partidă de succes.

Nade recomandate

De regulă, pe astfel de ape fac doar partide scurte, de 12/24 de ore, mai rar de 36/48 h sau mai mult. Nada o aleg în funcție de tipologia bălții și durata partidei de pescuit.
De departe cele mai productive nade pe bălțile de pescuit cu reținere sunt cele pe bază de cereale. Porumbul, semințele, groundbait-ul, mămăliga și uneori boilies-urile birdfood sunt ,,armele” principale.
Logica este destul de simplă. Pe majoritatea bălților cu reținere se pescuiește cu nade de origine cerealieră.
Prin urmare, teoretic acestea sunt nadele care ar trebui să funcționeze cel mai bine, peștii fiind hrăniți regulat cu așa ceva. De asemeni, bălțile pot fi furajate de administrație, fiind încă un motiv pentru alegerea acestor nade.
Nadele cu făină de pește precum boilies-urile, peletele sau groundbait-urile pot fi deopotrivă eficiente pe astfel de bălți. Personal, am avut și partide în care crapii au răspuns excelent pe fishmeal.
Dacă nu avem foarte multe informații despre balta pe care mergem putem merge cu 2 variante de nade. Una pe bază de cereale, ce nu ar trebui să lipsească niciodată și una cu făină de pește. Astfel, vom putea face o comparație între cele 2 tipuri de nadă și să o alegem pe cea potrivită.
Desigur că există și bălți cu reținere unde se pescuiește frecvent cu nade fishmeal (cu făină de pește) iar peștii răspund excelent la acestea. Totuși, procentul este mult mai mic față de cele pe care nadele cerealiere domină.

Cum se face nădirea

Cantitatea de nadă folosită poate varia în funcție de durata partidei, ritmul trăsăturilor și desigur perioada anului în care ne aflăm. Dacă într-o partidă de 12 h putem pescui doar cu nada pe care o punem pe momitor și eventual ceva săculeți solubili, în cazul unei ieșiri mai lungi, de 24-48 h, datele problemei se schimbă.

Nădirea în partidele scurte

De obicei în ieșirile scurte fac un pescuit de intercepție precum cel descris mai sus. Momitoare, săculeți solubili și distanțe de pescuit schimbate regulat.
Apelez la nădirea grea la începutul partidei doar atunci când sunt convins că hrănirea crapilor este una intensă, ori crapii nu se află în zona și trebuie să îi atrag cumva. La fel am procedat în partida de mai jos, nădirea asigurând oprirea peștilor mai mult timp în zona monturilor :
Mixul de nădire pe care mizez adesea este format din : cereale fierte, groundbait și aditiv lichid, în cantitate totală de 1-2 kg. Se pot adăuga și alte nade precum peletele, boilies-urile sparte, porumbul de conservă șamd în funcție de preferințe.
Groundbait-ul și aditivul lichid au rol de atracție vizuală și olfactivă, crescând șansele captării atenției crapilor.
Cantitatea de nadă nu ar trebui să depășească 2 kg, decât în partidele de vară, sau cele la amur. Amurul este un pește care consumă rapid nada odată ajuns în porțiunea nădită. Dacă prindem 2-3 amuri este necesară o nouă nădire, fiind șanse crescute ca patul de nadă să fi fost curățat.
Putem nădi cu ajutorul rachetei de nădire sau cu catapulta dacă preferăm un pescuit cu bulgări.
Recomandarea mea este să pescuim atât în apropierea zonei nădite cât și pe marginile acesteia, deoarece la început crapii pot sta ceva mai departe de nadă, lăsând carașii sau plăticile să intre întâi pe nadă. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.