Bani confiscați de la denunțătorul lui Georgescu!

1
0

Primarul Ion Georgescu a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență. Din rechizitoriul procurorilor reise faptul că edilul avea putere de decizie privind numirea și revocarea persoanelor în funcțiile de conducere din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni dar și încercările pe acesta le-a făcut ca să nu fie prins în timpul comiterii presupusei fapte de corupție. Anchetatorii au mai stabilit că primarul și-a construit o casă ”cu sume de bani ce provin din activități infracționale”, după cum se precizează în rechizitoriu. Denunțătorul Valerică Nicolae ar putea să rămână fără cei 10.000 de euro. Acesta a scăpat de acuzația de cumpărare de influență, pentru că a făcut denunțul, dar procurorii au propus confiscarea specială a banilor oferiți ca mită. M.S.

 

Rechizitoriul procurorilor a fost trimis la Tribunalul Argeș, primarul orașului Mioveni fiind acuzat de trafic de influență,  iar până în prezent nu a fost stabilită data judecării în camera preliminară. În timpul anchetei procurorii DNA Pitești au stabilit că Ion Georgescu ar fi primit mită 10.000 de euro de la șeful Poliției Locale Pitești, Valerică Nicolae, și a promis că o va angaja pe fiica acestuia ca medic chirurg la Spitalul Orășenesc Mioveni. După angajare ar fi urmat să primească încă 20.000 euro, în total 30.000 euro. Nu a reușit să își onoreze promisiunea și a avut mai multe întâlniri cu denunțătorul. ” Inculpatul Georgescu Ion îi justifică martorului (…) neonorarea promisiunii de a o încadra până la acel moment pe fiica acestuia la Spitalul Orășenesc Mioveni printr-o opoziție a directorului medical (…) care, însă, ar urma să părăsească Spitalul Orășenesc Mioveni, facilitându-i astfel inculpatului încadrarea fiicei martorului(…) Afirmația inculpatului Georgescu Ion cu privire la directorul medical (…) ”dacă mâine îl demit” relevă puterea de decizie a inculpatului cu privire la numirea și revocarea persoanelor în funcțiile de conducere din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni. (…) Pentru a onora înțelegerea cu martorul (…), inculpatul Georgescu Ion a luat în calcul și varianta ca fiica martorului să ocupe temporar postul de chirurg al medicului (…), rămas liber pe perioada cât acesta ocupa funcția de director medical”, după cum se precizează în rechizitoriu.

Ca să nu fie înregistrat l-a pus să scrie pe hârtie

Procurorii spun că Ion Georgescu era foarte precaut când să întâlnea cu cel care l-a denunțat. ”Tot cu prilejul discuției purtate între cei doi, în data de 30.09.2023, inculpatul Georgescu Ion, văzând că, deși i-a prezentat martorului (…) argumente că va onora promisiunea sa, în continuare acesta s-a dovedit nemulțumit și neîncrezător, i-a solicitat să scrie pe o coală de hârtie care este modalitatea de soluționare a acestei nemulțumiri, inculpatul prezentându-i coala martorului (…) și spunându-i (…) Prin această modalitate indicată martorului (…), inculpatul Georgescu Ion a folosit un subterfugiu pentru ca martorul să nu pronunțe și să ceară verbal înapoi suma de bani pe care i-a remis-o în luna decembrie 2022, tot ca o manifestare a precauției și temerii sale de a nu fi înregistrat audio”, se precizează în document.

Fără acuzație dar și fără bani

Deși a făcut dovada că banii pe care i-a oferit ca mită au fost retrași din contul său personal,Valerică Nicolae riscă să rămână fără cei 10.000 de euro. ”Suma de bani remisă de martorul (…) inculpatului Georgescu Ion în luna decembrie 2022, respectiv 10.000 euro, provenea dintr-o retragere bancară în valoare 40.000 euro efectuată de martor în data de 06.05.2022, conform ordinului de plată pus la dispoziție, în copie, de către acesta. Cu privire la această retragere, martorul a precizat că a realizat-o în vederea oferirii sumei de 30.000 inculpatului Georgescu Ion pentru încadrarea fiicei sale la Spitalul Orășenesc Mioveni.” Ținând cont de prevederile leagle procuorii ” propun confiscarea specială a sumei de 10.000 euro ce aparține numitului (…), în raport de fapta de cumpărare de influență, prev.și ped. de art. 292 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, pentru care s-a început urmărirea penală in rem prin ordonanța nr. 52/P/2023 din data de 12.06.2023”. Aceștia explică faptul că denunțătorul ”i-a dat inculpatului Georgescu Ion cei 10.000 de euro în luna decembrie 2022, anterior sesizării organelor judiciare, respectiv prin denunț la data de 08.06.2023, iar, în timpul urmăririi penale, la data de 04.10.2023, după ce această sumă de bani i-a fost restituită de către inculpat a fost ridicată de către organele de urmărire penală, în raport de dispozițiile art. 292 alin. 3 și 4 C. pen. și art. 112 alin.1 lit. b C.pen. se impune confiscarea sa special”. Altfel spus, dacă făcea denunțul înainte Valerică Nicolae scăpa de urmărirea penală și rămânea și cu banii. Cum el a făcut denunul la aproximativ 6 luni după ce a dat șpaga, scapă de acuzații dar ar putea să rămân fără cei 10.000 euro dacă judecătorii vor admite propunerea procurorilor DNA.

Casă prea scumpă față de veniturile soților Georgescu

În timpul anchetei procurorii au stabilit că primarul Ion Georgescu și soția lui dețin o casă în Mioveni evaluată la peste 300.000 euro iar veniturile celor doi au fost cu mult mai mici. ”Față de cele prezentate se observă faptul că, raportat la tranzacțiile de pe conturile bancare ale soților Georgescu Ion și (…), precum și la veniturile raportate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, suma de 888.600 lei reprezentând depunerile de numerar în contul numitei (…) nu are justificare legală. De asemenea s-a stabilit faptul că imobilul edificat în baza autorizației de construire nr. (…).04.2021, situat la adresa din orașul Mioveni, (…) este finalizat, racordat la rețelele de energie electrică și canalizare, fiind locuit, dar fără a avea recepționate lucrările de construire și fără a fi intabulat. Din analiza extraselor de cont aparținând inculpatului Georgescu Ion și soției acestuia (…) reiese că acest imobil a fost edificat cu sume de bani nejustificate în raport de veniturile licite ale acestora. În cauză penală cu numărul de mai sus a fost dispusă și efectuată o constatare tehnico-științifică în domeniul evaluării proprietăți imobiliare cu privire la imobilul construit orașul Mioveni, (…), constatare prin care s-a concluzionat faptul că acest imobil în suprafață utilă de 355,67 mp. și o suprafață construită de 477,22 mp. poate avea o valoare de piață în sumă de 317.613 euro, fără a fi luate în considerare finisajele interioare ale acestui imobil. Din analiza extraselor de cont aparținând inculpatului Georgescu Ion și soției acestuia, (…) se constată faptul că pentru edificarea acestui imobil a fost folosită suma de 794.933,93 lei, în condițiile în care apar depuneri în numerar în mod nejustificat în sumă de 888.600 lei, astfel încât raportat la veniturile realizate în mod licit de către cei doi, în aceeași perioadă se creează convingerea că acest imobil evaluat la suma de 317.613 euro ( fără a fi luate în considerare finisajele interioare) a fost dobândit, prin construire, cu sume de bani ce provin din activități infracționale, existând o disproporție vădită între veniturile soțiilor Georgescu și valoarea imobilului construit de către aceștia”, explică procurorii DNA.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.