S-au vândut peste 20 de tablouri!

0

  • La vernisajul „Artă pentru suflet” -Tiberiu Iakab



Ieri, de la ora 10:00, în holul Consiliului Județean Argeș a avut loc vernisajul expoziției de pictură “Artă pentru suflet” semnată de Tiberiu Alin Iakab. Au fost expuse peste 50 de tablouri realizate de tânărul cu deficienţe care trăieşte într-un centru specializat, fiind vândute aproape jumătate dintre acestea.


Expoziția “Artă pentru suflet”, care reunește peste 50 de lucrări, în special reproduceri – portrete, peisaje, naturi statice – se adresează tuturor iubitorilor de frumos. Tablourile expuse au fost oferite spre vânzare.
Fără să aibă studii artistice, Tiberiu pictează impresionant. Originar din Mureș şi abandonat de mamă la naștere, Tiberiu Iakab locuiește de aproape 19 ani într-un centru de boli psihice din comuna argeșeană Tigveni.

Tiberiu a stat doar o lună cu părinții, la 18 ani, după ce a trebuit să plece dintr-un centru pentru copii. Ulterior, faptul că familia nu avea bani aproape deloc, iar Tibi avea probleme de sănătate, i-a făcut pe părinții săi îi găsească un loc în centrul de la Tigveni. A început să învețe culorile de când avea șase ani, iar pasiunea pentru pictură nu l-a părăsit niciodată și nu puține sunt zilele în care pictează şi 10-12 ore.

Tablourile lui sunt atât de pline de culoare încât ai putea crede că au fost create de un om cu o viață fericită și nu de către un tânăr cu care destinul nu a fost deloc darnic. Are un talent deosebit în a realiza reproduceri impresionante după picturi faimoase, în special după Nicolae Grigorescu, însă are și destule creații originale.

Un tablou a costat 150 lei
Zeci de persoane, în general directori de instituţii publice din Argeş au vizitat ieri expoziţia din holul Comsiliului Judeţean Argeş. Mulţi dintre cei prezenţi au cumpărat tablouri ale lui Tiberiu, plătind pe câte un exemplar 150 de lei. Au fost vândute, a vândut în jur de 20 de tablouri, aproape jumătate din cele expuse.

„O altfel de expoziție cu un altfel de artist. Mă bucur că am reușit să îi organizăm această expoziție lui Tiberiu și pot să îi spun că îl vom susține să urmeze și cursuri de specialitate așa cum își dorește”, a spus, în deschidere, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, domnul Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliul Județean Argeș.

Expoziţia, deschisă până vineri
“Tibi se exprimă mai puțin prin cuvinte însă sufletul lui îl putem citi doar privindu-i tablourile. Cum la Tigveni este un Centru de Integrare prin Terapie Ocupaţională noi sperăm ca Tibi să poată trăi din asta, din pictură, din vânzarea tablourilor”, a punctat doamna Iuliana Matei, directorul general al D.G.A.S.P.C. Argeș.

Vizibil emoționat, Tiberiu Alin Iakab a ținut să mulțumească celor care i-au fost alături și povestit cum a început să picteze: “Desenam și făceam schițe pe orice aveam la îndemână, bucăți de hârtie, de lemn, pe poliester expandat. Prima mea reproducere a fost după o pictură a lui Nicolae Grigorescu. Îmi doresc să pot picta cât mai mult iar tablourile să fie apreciate”. Expoziția, cu vânzare, va fi deschisă până pe 29 iunie. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.