- Din punctul meu de vedere
Exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL) au devenit principalii câştigători ai crizei de aprovizionare cu gaze din Europa, în condiţiile în care februarie a fost a treia lună consecutiv în care au exportat cantităţi record spre UE iar preţurile au explodat după invazia Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au atins recent noi maxime istorice în timp ce exportatorii americani de GNL au finalizat proiecte care erau în dezvoltare de mai mulţi ani pentru a livra gaze de şist pe pieţele internaţionale.
O serie de mari dezvoltatori americani precum Cheniere Energy Inc, cel mai mare exportator american, sunt printre principalii beneficiari după ce în ultimele luni au semnat numeroase acorduri pe termen lung pentru a vinde GNL, susţin traderii consultaţi de Reuters.
Ca întotdeauna, somnul rațiunii a născut monștri și avem victime omenești, printre care și copii, plus milioane de refugiați, ceea ce este sinonim cu aproape tot atâtea drame sfâșietoare.
Putem repune rațiunea în drepturile ei ? Cred că după aproape două săptămâni de război, trebuie măcar să încercăm acest lucru și întrucât primul semn că ești rațional este să formulezi întrebări, cred că este cazul că trecem la fapte.
Întrebarea fundamentală ar fi dacă a fost înțelept și drept pentru soarta omenirii ca americanii să încurajeze instaurarea la Kiev a unor lideri politici cu care să intre în dialog pe tema aderării țării la NATO. Situația îmi aduce aminte de acei tați care își pun băieții cruzi încă să facă zilnic exerciții dure de arte marțiale, deformându-i și periclitându-le sănătatea și viitorul.
Știind că politica, internă și mai ales externă, este un joc de interese, apare a doua întrebare și anume cui a folosit și cui dăunează această situație. Încerc un răspuns și anume că dacă pentru SUA tragedia de acum poate fi încadrată într-un scenariu test, într-o repetiție pentru un viitor spectacol mult mai reușit, viețile ucrainienilor morți nu sunt repetitive.
Fiind adevărat că Putin duce pe teritoriul ucrainian un război cu America, în care Zelenski este aproape o piesă de decor, atunci și tautologia este valabilă:
– Federația Rusă luptă cu SUA, respectiv SUA luptă cu Federația Rusă.
Propaganda vrea ca în mentalul omului occidental să avem un Putin fie nebun, fie lovit de o boală incurabilă, pentru a șterge din minte orice urmă de vinovăție a Departamentului de Stat.
„Alegerea cu care ne-am confruntat în Ucraina – și folosesc în mod intenționat timpul trecut – a fost dacă Rusia își va exercita dreptul de veto privind implicarea NATO în Ucraina la masa negocierilor sau pe câmpul de luptă”, afirmă George Beebe, fost director de analiză al CIA în problemele Rusiei și consilier special al fostului vicepreședinte Dick Cheney.
„Și am ales să vedem dacă acest veto va fi exercitat pe câmpul de luptă, sperând fie că Putin se va abține, fie că operațiunea sa militară va eșua.”
Speranțele americane au fost deșarte, iar viețiile omenești au început să plătească prețul răspunsului la întrebarea de mai sus. După cum vedem, Putin nu s-a abținut, el este autorul de facto al crimelor de război. Contează să nominalizăm și autorul moral, dacă vrem să fim drepți, lucizi, iar situația să ia sfârșit fără a se mai repeta.
Într-un studiu tradus de Adrian Pătrușcă, semnat de Zeeshan Aleen de la MSNBC, se arată că:
” Faptul că posibilitatea aderării la NATO a Ucrainei NU a fost pusă pe masa negocierilor, în timp ce Putin dădea semne că nu glumea în privința invaziei – atât de limpede, încât guvernul SUA explica asta cu actualizări zilnice ale evoluției evenimentelor – a fost o eroare și, potențial, una catastrofală.
Poate părea o cruzime să sugerezi că Ucrainei i s-ar fi putut interzice accesul, fie temporar, fie permanent, la o alianță militară din care dorește să facă parte.
Însă o cruzime și mai mare este ca ucrainenii să plătească cu viața pentru flirtul nesăbuit al Statelor Unite cu statutul de viitor membru NATO al Ucrainei, fără a-și lua vreun angajament pentru apărarea ei.”
Avem victime nevinovate, șirul lor nu s-a încheiat, ceea ce l-a determinat până când și pe Volodimir Zelenski să formuleze că ” responsabilitatea pentru asta le revine şi celor care nu au fost capabili să ia o decizie, în Occident, de 13 zile”, de fapt, nici înainte, nici acum, nici după aceea.
Este acest război o repetiție pentru acel spectacol despre care vorbeam și care va fi pus în scenă pe viitor ? Da, răspunsul meu acesta este, SUA a generat un test și un semnal pentru Uniunea Europeană, încercându-i puterea de redresare și reziliență. A fost un test și pentru Federația Rusă căreia i se încearcă soliditatea relației cu China și alte state, precum și capacitatea de răspuns la sancțiuni drastice.
Cine încasează polița de asigurare după decesul civililor ucrainieni ?
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)