Evenimentele zilei

0



✓ 1035: Moartea regelui Canut cel Mare duce la destrămarea uniunii dintre Norvegia și Danemarca.
✓ 1330: Bătălia de la Posada se încheie: Voievodul Basarab I învinge armata maghiară prin ambuscadă.
✓ 1878: I.L. Caragiale a citit, la banchetul „Junimii”, prima sa creație dramatică: „O noapte furtunoasă”.
✓ 1884: La Timișoara s-a introdus iluminatul electric al străzilor. De la acea dată, Timișoara a aparținut, pe lângă Paris, Nürnberg, Steyr și Berlin, primelor orașe din Europa cu iluminat electric stradal.
✓ 1905: Norvegia organizează un referendum din care a rezultat aprobarea populară (78,94%) a deciziei Storting de a autoriza guvernul să-l invita pe Prințul Carl al Danemarcei să devină rege al Norvegiei.
✓ 1912: Cadavrele înghețate ale lui Robert Scott și ale oamenilor săi sunt găsite pe platforma de gheață Ross din Antarctica.
✓ 1912: Primul ministru spaniol José Canalejas este asasinat de anarhistul Manuel Pardiñas.
✓ 1918: Austria devine republică.[5] După proclamare, o tentativă de lovitură de stat a Gărzii Roșii comuniste este învinsă de Volkswehr-ul social-democrat.
✓ 1919: Primul zbor din Anglia spre Australia a fost realizat de Ross și Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie și au aterizat in localitatea Darwin).
✓ 1927: Leon Troțki a fost exclus din Partidul Comunist, Iosif Stalin rămânând unic conducător al Uniunii Sovietice.
✓ 1941: Al Doilea Război Mondial: Temperaturile din jurul Moscovei scad la -12 °C când Uniunea Sovietică lansează trupe de schi pentru prima dată împotriva forțelor germane înghețate din apropierea orașului.
✓ 1942: Al Doilea Război Mondial: A început bătălia navală de la Guadalcanal între forțele japoneze și americane, o luptă decisivă din cadrul campaniei Guadalcanal din Insulele Solomon. Bătălia durează trei zile și se încheie cu o victorie americană.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.