Evenimente Centrul Cultural

0


Centrul Cultural Pitești vă oferă în perioada 27-31 iulie, o nouă serie de eve­nimente cultural-edu­ca­tive, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):


Prelegerea cu tema Simplitatea și Puritatea, Trăsături ale Culturii Românești, susținută de conf. univ. dr. Marius Andreescu, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”. “În spaţiul românesc cultura ca „era să fie” a rămas la nivelul existenţei individuale, adică a personalităţilor culturale, fără a avea deschiderea, respectiv posibilitatea universalului, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă cu marile culturi ale lumii. O astfel de constatare nu are prin ea însăşi un aspect minimalizator la adresa creaţiei culturale şi spirituale româneşti şi cu atât mai puţin unul denigrator. Se întâmplă în acest spaţiu mioritic ca fiinţa culturală să fie pe deplin prezentă, chiar dacă rămâne ancorată fie în sensibilul individual al limbii române, fie în creaţiile unor mari oameni ai culturii române, care tocmai prin individualitatea lor au generat permanenţa şi au putut defini un întreg spaţiu geografic ca fiind şi unul cultural, deşi nu neapărat regăsit în universalitatea culturii umane. Într-un fel sau altul această constatare este valabilă şi pentru marile culturi europene, care înainte de a se manifesta prin dimensiunea spirituală şi în plan universal, există la nivelul unor individualităţi care şi-au pus amprenta asupra unei întregi epoci. Spaţiul şi obiectul acestui studiu nu ne permit o dezvoltare mai amplă a acestei idei, dar trebuie să amintim că în Anglia „omul exemplar” al culturii a fost şi rămâne Shakespeare sau în Germania Göthe.
(…) Mari creatori de cultură români și filosofi ai culturii, precum Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, Nichifor Crainic și mulți alții au dat expresie teoretică sau sensibilă acestor trăsături ale unicității culturii române. Acestea sunt câteva aspecte pe care intenționăm să le dezvoltăm în expunerea noastră”, precizează Marius Andreescu.
“Gânduri, rostiri, scrieri”
Medalionul cu tema Mircea Bârloiu, un artist al paradoxului, susținut de poeta Denisa Popescu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”, avându-l invitat pe artistul plastic Mircea Bârloiu. “Piteștean, absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al Filialei Pitești a acesteia, în perioada 1990-1998, Mircea Bârloiu s-a remarcat atât în țară, cât și peste hotare. Mircea Bârloiu a predat zeci de ani la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti” din Pitești. Generațiile pe care le-a format îi sunt, și astăzi, recunoscătoare. Le-a stat alături tinerilor la început de drum, girându-le ieșirile în fața publicului cu prestigiul numelui său”, subliniază Denisa Popescu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.