Evenimentele zilei

0
1



✓ 1291: Republica Veneția adoptă o lege care limitează cea mai mare parte a industriei de fabricare a sticlei din Veneția la „insula Murano”.
✓ 1496: S-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.
✓ 1519: Conchistadorul spaniol Hernán Cortés intră în Tenochtitlán, capitala Imperiului aztec, și conducătorul aztec Moctezuma îl întâmpină cu o mare festivitate.
✓ 1520: Regele danez Christian al II-lea, care fusese încoronat rege al Suediei cu patru zile mai devreme, își încalcă promisiunea de amnistie și execută numeroși nobili suedezi în ceea ce s-a numit „Baia de sânge de la Stockholm” pentru a slăbi susținătorii lui Sten Stures cel Tânăr și pentru a pune în aplicare Uniunea Kalmar.
✓ 1620: În apropiere de Praga are loc Bătălia de la Muntele Alb, care se încheie cu o victorie catolică decisivă în doar două ore. Mai târziu au ocupat Praga și au pus capăt revoltei protestante din Boemia.
✓ 1644: Împăratul Shunzhi, al treilea împărat al dinastiei Qing, este întronat la Beijing, după prăbușirea dinastiei Ming, ca primul împărat Qing care domnește asupra întregii Chine.
✓ 1874: A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.
✓ 1885: S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, unind în rândurile sale pe toți cei nemulțumiți de guvernarea liberal a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia. A funcționat până la 24 martie 1890, când s-a unificat cu Partidul Național Liberal.
✓ 1889: Montana a devenit cel de-al 41-lea stat american.
✓ 1892: Președintele american Grover Cleveland a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA.
✓ 1895: Wilhelm Conrad Röntgen (1845 – 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901).


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.