Evenimentele zilei

0



✓ 1291: Republica Veneția adoptă o lege care limitează cea mai mare parte a industriei de fabricare a sticlei din Veneția la „insula Murano”.
✓ 1496: S-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.
✓ 1519: Conchistadorul spaniol Hernán Cortés intră în Tenochtitlán, capitala Imperiului aztec, și conducătorul aztec Moctezuma îl întâmpină cu o mare festivitate.
✓ 1520: Regele danez Christian al II-lea, care fusese încoronat rege al Suediei cu patru zile mai devreme, își încalcă promisiunea de amnistie și execută numeroși nobili suedezi în ceea ce s-a numit „Baia de sânge de la Stockholm” pentru a slăbi susținătorii lui Sten Stures cel Tânăr și pentru a pune în aplicare Uniunea Kalmar.
✓ 1620: În apropiere de Praga are loc Bătălia de la Muntele Alb, care se încheie cu o victorie catolică decisivă în doar două ore. Mai târziu au ocupat Praga și au pus capăt revoltei protestante din Boemia.
✓ 1644: Împăratul Shunzhi, al treilea împărat al dinastiei Qing, este întronat la Beijing, după prăbușirea dinastiei Ming, ca primul împărat Qing care domnește asupra întregii Chine.
✓ 1874: A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.
✓ 1885: S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, unind în rândurile sale pe toți cei nemulțumiți de guvernarea liberal a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia. A funcționat până la 24 martie 1890, când s-a unificat cu Partidul Național Liberal.
✓ 1889: Montana a devenit cel de-al 41-lea stat american.
✓ 1892: Președintele american Grover Cleveland a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA.
✓ 1895: Wilhelm Conrad Röntgen (1845 – 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901).


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.