Pictorul ”Marii Fresce a Neamului” omagiat la Pitești

0



Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului piteștean Costin Petrescu, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat un simpozion cu scopul de a scoate în evidență activitatea deosebită a acestuia.  


Evenimentul s-a desfășurat marți după amiază, în incinta Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” , în prezența consilierilor eparhiali, a specialiștilor în Istoria Artei, a preoților și iubitorilor de cultură de la parohiile piteștene.
Manifestarea culturală a debutat cu vernisarea unei expoziții de obiecte și documente personale ale celebrului pictor român, împreună cu portrete și schițe realizate de acesta, toate puse la dispoziție prin amabilitatea nepotului artistului, Dan Costin Petrescu.
În cadrul evenimentului a fost evocată personalitatea pictorului argeșean, fiind subliniate diferite aspecte esențiale ale creației sale. Cu această ocazie cei prezenți au vizionat și filmul documentar ”Marea Frescă a Ateneului Român”, realizat de Simona Iordache în cadrul televiziunii Trinitas TV. Costin Petrescu s-a născut pe 10 mai 1972, la Piteşti, într-o familie de pictori de biserică. Este cunoscut mai ales ca autor al „Marii Fresce a Neamului” de la Ateneul Român. În calitate de professor la Școala de Belle Arte din București, a lucrat aproximativ cinci ani la această pictură, iar la inaugurare, aceasta era cea mai mare operă de artă efectuată până atunci în România.
Pictorul Costin Petrescu a pictat si interiorul Catedralei Încoronării din Alba Iulia si tot el a conceput și mantia regală pe care Regele Ferdinand a purtat-o la 15 octombrie 1922, cu ocazia încoronării de la Alba Iulia.
Peste decenii de acumulare artistică și de zbucium istoric, mesajul autorului Costin Petrescu rămâne valabil și astăzi: poporul este chemat să întărească Marea Moștenire a României prin puternică pregătire culturală. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.