Curierul Zilei - Are, n-are oraşul centre culturale?
PRIMA PAGINA arrow Cultural - Monden arrow Are, n-are oraşul centre culturale?

*** Astăzi, ultima zi de înscriere!     *** Ce se mai întîmplă la Molivişu     *** Recidivist săltat de poliţişti     *** Se vorbeşte,se citeşte...     *** Preţul unui pom de Crăciun, de la 10 lei!     *** Plata retroactivă a contribuţiei la pensie, şi în 2018!     *** Cei mai în vogă artişti, la Tîrgul de Crăciun     *** Elevii din Mioveni au gătit în scop caritabil      *** O nouă campanie umanitară     *** Concert de colinde, la Catedrală     *** Ultima zi în care mai puteţi aduce un omagiu     *** Tîrg de Crăciun, la Bowling      *** Familii Regale care participă la funeralii      *** Criminalul din Mioveni avea discernămînt     *** Argeşeni păgubiţi prin metoda „împrietenire“     *** Cercetat sub control judiciar pentru tentativă de omor     *** A făcut explozie pe A1     *** Cadouri pentru elevii merituoşi!     *** Misiune infernală cu ardelenii!     *** Fără muzică şi majorete la baschet!     *** De patru ori, la televizor!    

 
Are, n-are oraşul centre culturale? Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 13 mai 2017

 

Are, n-are oraşul centre culturale?


Şi a fost odată, ca niciodată, un Palat al Culturii. Nu mai este! Clădirea a fost cedată justiţiei. Funcţionează acum acolo Curtea de Apel. „Să avem curtea noastră, să ne judecăm pe la Rîmnicu Vîlcea sau cine ştie pe unde“, spunea primarul de atunci. Care, după cum se ştie, n-a apucat să beneficieze de această facilitate. În ciuda grevei foamei făcută de directorul Palatului şi de o parte din personal, clădirea a fost evacuată şi activitatea mutată în alt loc, întru totul necorespunzător, destinat expoziţiilor, spectacolelor de mare amploare etc.
Reamenajată, a devenit Centrul Cultural, strîmtorat într-un spaţiu de constrîngere…

Dar chiar în aceste condiţii, avem de-a face cu un adevărat focar de cultură, pe vatra căruia flăcările nu se sting niciodată. Nu există zi în care să nu se întîmple cîteva evenimente.
Simpozioane, lansări de carte, întîlniri cu scriitori şi cu oameni de ştiinţă, dezbateri de evenimente contemporane şi istorice, spectacole, repetiţii ale formaţiunilor artistice, activităţi de club, redacţiile revistelor Argeş, Cafeneaua literară, Restituiri, Carpatica şi a publicaţiei Informaţia Piteştilor, cercuri pentru copii, de pictură, de muzică şi alte activităţi.
Dar la data aceasta, zvonul public pare a deveni o realitate îngrijorătoare: se scoate la concurs postul de director al Centrului Cultural. Teama este să nu ajungă acolo un ins din afara mediului cultural. Care să nu aibă priceperea necesară, studiile adecvate, priceperea, pregătirea şi experienţa dovedite, fără de care nu se poate. Dacă se va urmări neapărat instalarea unui personaj  fără alte merite decît cele politice sau aflat sub protecţie, dacă acel concurs n-ar fi decît o perdea care să acopere cacialmaua, viitorul Centrului Cultural ar fi foarte incert. Dar vom vedea…
Şi încă un Centru Cultural al Municipiului, de data aceasta numit Multifuncţional. Nu-i înţeleg titulatura, care este prea mare pentru ce se petrece acolo. Este vorba de noul sediu al Filarmonicii. Realizat prin renovarea, adaptarea şi modernizarea fostului Cinematograf Bucureşti, aşezat în vadul cultural cel mai frecventat din acest oraş. Sală nouă de concerte, de unde se poate percepe fidel orice sunet, din orice colţ. Existenţa acestui edificiu şi cheltuielile făcute pentru realizarea lui, ca şi cele pentru întreţinere, sînt destul de justificate pentru activitatea Filarmonicii. Nu ştiu ce proiecte se pregătesc pentru viitor. Oricum, în acest loc fără tradiţie în domeniu, Filarmonica s-a impus printre cele de elită din ţară. În privinţa asigurării conducerii, lucrurile sînt clarificate. Locul de director a fost cucerit prin concurs de Jean Dumitraşcu, omul de cultură care are meritul înfiinţării acestei instituţii.
Biblioteca Judeţeană este un alt focar de cultură. Şi aici, mulţimi întregi îi trec pragul în fiecare zi, de dimineaţă pînă seara. Într-o clădire nouă, monument arhitectural, cu sute de mii de cărţi, în sala de lectură, în depozite, în compartimente, pentru toate categoriile de cititori de la cei pitici care de-abia desluşesc alfabetul, pînă la şcolari, dăscălime, cercetători, universitari, căutători de documente în colecţii de carte veche şi arhive. Dar Biblioteca Dinicu Golescu nu se rezumă numai la împrumuturi de carte şi lectură în sălile ei. Activitate diversă, la nivelul tehnicii mondiale, schimburi de experienţă cu alte biblioteci din ţară şi chiar din străinătate, proiecţii, expoziţii de pictură şi grafică, de cărţi, texte afişate pe ecran sau chiar în rame pe pereţi, nimic din ce e nou în lume nu-i scapă acestei instituţii.
Ar mai fi şi Centrul Cultural Brătianu, cu sediul în domeniul de la Florica. Ar fi şi parcă n-ar fi, din punct de vedere cultural. Evenimentele culturale le putem întîlni peste săptămîni şi săptămîni, peste luni. Personalul cultural angajat provizoriu, plătit de Consiliul Judeţean, nu prea se vede în peisaj. Să amintim că această locuinţă a aparţinut familiei Brătienilor, cei care au jucat un rol important în istoria ţării, realizînd chiar Marea Unire. Dar edificiul, aflat acum în posesia unor moştenitori, fără respect pentru înaintaşi şi a unor proprietari infiltraţi, este scos la vînzare. Ca să fie cumpărat de Consiliul Judeţean sau de Ministerul Culturii, ar trebui şi justificarea unei intense activităţi culturale, care, la data aceasta, este în dificultate. Se caută, am aflat, şi aici un director stabilit prin concurs. Să sperăm că probele nu vor fi viciate.
Şi încă un Centru Cultural în Cartierul Găvana. Motivaţia principală, valorificarea unui fost cinematograf, ca să nu stea clădirea goală. Fireşte că nu numai pentru atît s-a desfiinţat, fapt unic în ţară, Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, fosta Casă a Creaţiei. Activitatea de cercetare, mutată la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, laolaltă cu învăţăceii ucenici în activităţi amatoristice. La Găvana, centrul de spectacole şi concerte, cu personal neprofesionist, absolut amatorist, angajat şi plătit de Consiliul Judeţean.
Fanfara care defilează la sărbători şi la cortegiul unor personalităţi trecute pe cealaltă lume. Nişte coruri care rătăceau fără rost. Doina Argeşului. Ansamblul Dorul. Trai neneacă. Director intermediar, un avocat. Ce se va alege? Vom reveni!                                                                                              
Marin Ioniţă

Vizualizari: 1502

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >

 
 
 
 

CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
Intrebarea Curierului
 

Comentarii

Calendar de excepţie, la Ştefăneşti
Tipic P$D, praf in ochii oamenilor. De cand a venit ea la primarie nu s-a mai facut nicio investitie semnificativa in St...
15/12/17 15:20 Mai mult...

Gentea: „Primăria şi Consiliul Local vor sprijini perfor...
Presedinte la CSM-judo,Presedinte la FC Arges,la Apa-Canal si te miri pe unde mai este.La FC ARGES de ce nu este BARBULE...
15/12/17 12:33 Mai mult...

Galeria nu îl vrea pe Săndoi!
@argesfan ce te doare pe tine si altii ca ca vine Sandoi antrenor la FC Arges? observ ca sunteti foarte rautaciosi. ca...
15/12/17 10:37 Mai mult...

Mamă, copii şi bunică, răniţi la Buzoeşti
Multa sanatate si recuperare rapida
15/12/17 09:48 Mai mult...

Gentea: „Primăria şi Consiliul Local vor sprijini perfor...
Nu mai oscila si ia aminte;lasai antrenori pe cei doi PITESTENI care sunt doriti,daca faceti un sondaj de opinie constat...
15/12/17 09:05 Mai mult...

căutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi record

Vin, 17.11.2017

--- 5.134 vizitatori unici ---

 
 
 

Ghid TV

Mersul trenurilor

Flag Counter