Curierul Zilei - 7 abatoare unde se pot sacrifica mieii
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow stiri social economic arrow 7 abatoare unde se pot sacrifica mieii

*** Fiscul controlează nunţile!     *** Administratorii puşi să deschidă vanele la căldură     *** Campanie pentru prevenirea violenţei în familie     *** PASTILA de UMOR      *** Festivalul Naţional de Muzică Folk Trivale Fest     *** Să ne amintim de pictorul Costel Butoi    *** Studenţii de la UPIT la Tîrgul de job-uri      *** Au sosit 374 de bilete de tratament!     *** „Novecento”     *** Deţinut celebru mort     *** Fostul primar s-a trezit cu mascaţii la uşă     *** Percheziţii la samsari de maşini     *** Badea de la Evidenţă din nou, director     *** Familia Tiucă încă aşteaptă despăgubirile promise      *** Culisele meciului     *** Gol anulat şi accidentare gravă     *** Petrolul - CS Mioveni 0-0     *** Ocazii mari în prelungiri     *** Leii din Bănie vin în bîrlogul Urşilor!     *** Act caritabil la meci: SUSŢINEM CAUZA CORINEI !     *** Meci cu grad ridicat de periculozitate     *** Meci special pentru Gheorghe     *** Victoria este obligatorie!     *** Vor să urce pe podium!     *** „Să profite de şansa pe care o au!“     *** „Să recuperăm punctele pierdute etapa trecută!“    

 
7 abatoare unde se pot sacrifica mieii Imprimare E-mail
(0 voturi)
luni, 12 martie 2018

DSVSA a început controalele premergătoare Sărbătorilor Pascale

7 abatoare unde se pot sacrifica mieii


În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a început controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. Acţiunile includ toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi a circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale (CSVZ).  

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate tîrgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Primăriile pot amenaja spaţii temporare de sacrificare

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, s-a stabilit la nivelul instituţiei un program de lucru pînă de Sărbătorile Pascale, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sînt respectate condiţiile sanitar-veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Daniel Lupu ne-a mai precizat că s-au trimis adrese către primăriile din judeţul nostru pentru a anunţa DSVSA dacă amenajează spaţii temporare de sacrificare a mieilor. În anii trecuţi nu s-au amenajat asemenea spaţii în judeţul nostru. Mieii a cărora carne este pentru comercializare pot fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate, iar în judeţul nostru sînt 7 abatoare, unde se pot sacrifica ovine. Pînă pe 7 aprilie 2018, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ, inclusiv în zilele de sîmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul fiecărei DSVSA judeţene. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sîmbată şi duminică.

Reguli stricte impuse de ANSVSA

Fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta  trebuie să deţină autorizaţie/înregistrare sanitar-veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sînt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. Trebuie respectate regulile de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător. Transportul mieilor pentru tăiere se efectuează numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi însoţit de certificate sanitar-veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine,  publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitar-veterinară şi în care sînt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează  numai în perioada 30.03 - 15.04.2017, între orele 06.00-17.00. DSVSA  va permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiţii în care: în aceste spaţii amenajate temporar sînt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitar-veterinară; există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Ouăle cu coaja crăpată, retrase de la vînzare

În privinţa cărnii de miel, loturile  sînt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar- veterinar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporarse obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputînd fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman. Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană. Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii  şi stării de igienă corespunzătoare. Trebuie respectate pe timpul transportului temperaturile pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată. Producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare. Ouăle sînt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi tîrguri. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sînt retrase de la comercializare şi sînt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.

Cum se vînd brînzeturile

Micii producători care comercializează lapte şi brînzeturi în pieţele agroalimentare şi tîrguri trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar. Laptele crud care este destinat vînzării directe sau prelucrării în brînzeturi provine de la animale sănătoase, crescute în ferme/exploataţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Micii producători care vînd direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi tîrguri trebuie să deţină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele. Brînzeturile destinate comercializării de către micii producători trebuie expuse la vînzare, în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi tîrguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc). Brînzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vînzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc.). În cazul în care transportul şi păstrarea brînzeturilor în vederea vînzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării. Comercializarea brînzeturilor în pieţele agroalimentare şi tîrguri se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hîrtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. Este asigurată trasabilitatea brînzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi: aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate; afişarea, în momentul expunerii la vînzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.
I.Ivănoiu

Vizualizari: 2426

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net
 

 

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics
Zi record

Joi, 04.10.2018

--- 4.700 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

 
 

Horoscop zilnic

 

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info