Curierul Zilei - Pescuitul crapului pe ape sălbatice
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul crapului pe ape sălbatice
Fapt divers *** ️ Şoferul beat s-a urcat pe scuar     Fapt divers *** ️ Elevi prinşi cu marijuana     Fapt divers *** ️Iubitul părăsit i-a bătut pe îndrăgostiţi     Fapt divers *** ️Şase maşini incendiate din răzbunare!     Editorial *** ️ Cei mai iubiţi dintre români vor pierde alegerile     Sport *** ️ Victorie obţinută fără emoţii!     Social *** ️ A renunţat la funcţia de manager     Social *** ️ Cea mai mare creştere economică din Europa     Social *** ️ Se opreşte curentul în Poienarii de Muscel     Social *** ️ Se optează pentru admitere separată    
 Publicitate pdf
Pescuitul crapului pe ape sălbatice Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 16 martie 2019

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit

Pescuitul crapului pe ape sălbatice


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul crapului pe ape sălbatice.

Pentru a avea o partidă reuşită pe ape sălbatice trebuie să fim foarte bine documentaţi înainte de a ne programa partida. Unde putem localiza peştele, cum abordăm partida de pescuit, ce monturi putem folosi, nadă, momeală etc, sînt întrebările pe care şi le pun cei mai mulţi pescari de crap.În primul rînd trebuie să ţinem cont de următorul aspect, crapul de rîu nu are un comportament asemănător crapului de baltă din mai multe multe motive. Crapul de rîu este mult mai puternic faţă de crapul de baltă, ajutat fiind şi de curentul apei şi va lupta din toate puterile să scape din cîrlig . Alt motiv, este faptul că nu este învăţat cu prezenta oamenilor şi a zgomotului de pe malul apei. Ne referim aicia în zonele sălbatice cu apă relativ mică iar din această cauză este şi mai dificil de capturat.

Localizarea crapului

Cel mai important lucru într-o partidă de pescuit la crap pe o apă curgătoare este alegerea locului de pescuit şi localizarea peştilor, în cazul nostru localizarea crapului. Crapul, de regulă îşi trădează prezenţa prin sărituri, mai ales dimineaţa devreme, dar asta neînsemnînd neapărat că acesta va şi mînca. Din cauza asta pescuitul pe rîu nu este pentru pescarii care nu au răbdare. O partidă de pescuit la crap pe apă curgătoare ar trebui să dureze minim 48 de ore pentru a ne creşte şi şansa de succes. În general, crapul de rîu stă în locuri liniştite şi fără şuvoaie puternice, aceste locuri fiind praguri, gropi, golfuri săpate de curentul apei în mal, zone cu copaci scufundaţi, zone cu mal pietruit, mal cu vegetaţie, praguri de pietre, zone de confluenţă, mai pe scurt, zone abundente în hrană. Alt aspect important este adîncimea apei. Crapul preferă zonele cu apă adîncă (minim 3m), excepţie făcînd primăvara cînd apa este mai rece, acesta hrănindu-se şi pe întinsură în anumite momente ale zilei şi cu precădere noaptea. Încercaţi să evitaţi locurile comode de pescuit. Dacă locul este comod pentru pescar, asta nu înseamnă că este la fel de comod şi pentru peşti. Crapul de rîu este foarte sperios şi preferă locurile cît mai liniştite şi sălbatice.

Abordarea partidei

După ce am ales locul de pescuit un alt aspect foarte important, dacă sîntem într-un loc nou de pescuit este sondarea apei. Pentru acest lucru avem nevoie de o lansetă şi un plumb legat de firul principal. Greutatea plumbului depinde de rîul unde pescuim, unul mai uşor pentru rîurile cu adîncime mai mică şi unul mai greu pentru rîurile mari cum ar fi Dunărea unde adîncimea şi curentul este mult mai mare. Prin sondarea apei cu plumbul, nu aflam exact adîncimea apei, dar putem să ne facem o idee asupra zonei în care urmează să pescuim şi cum se prezintă structura substratului. Lansăm plumbul spre zona unde vrem să pescuim şi în momentul în care plumbul atinge apa începem să numărăm în gînd pînă în momentul în care plumbul atinge substratul. Apoi începem să recuperam uşor şi să „simţim” substratul. Repetăm procesul de mai multe ori, „scanăm” toata zona pe care am ales-o şi astfel adunăm informaţii despre fundul apei. Diferenţa de număratoare din zonele unde am lansat ne va indica diferenţa de nivel al apei (pragurile), vom afla dacă pe substrat sînt copaci, agăţatură, pante abrupte, textura substratului, etc.

Ce echipament trebuie folosit?

Echipamentul necesar pescuitului la crap pe rîu nu este unul standard, fiecare poate să pescuiască cu ce are acasă, dar trebuie ţinut cont de anumite aspecte şi de faptul că la anumite lansete ai unele avantaje faţă de altele dar şi dezavantaje, lucrul acesta depinzînd în mare măsură de locul de pescuit. Astfel la lansetele mai scurte pînă în 3m ai avantajul că te poţi strecura pe sub copaci şi poţi lansa cu ele, dar totodată ai şi dezavantajul că nu poţi controla la fel de bine peştele cum îl poţi controla cu o lansetă de 3,6 -3,9 m. Mulineta trebuie să fie una solidă, în cazul în care înţepăm un crap „mai frumos” să avem bază în ea că nu va ceda şi vom pierde peştele. Nu avem nevoie de mulinete long-cast pe rîu deoarece pescuitul pe rîu nu este unul de distanţă, în cele mai multe cazuri lansăm aproape, pînă în 15 m. Grosimea firului de pescuit recomandat de majoritatea pescarilor de rîu este de 0,45 -0,50 mm, dar nici asta nu este o regulă fixă, deoarece dacă situaţia impune şi pescuim într-o zonă de butuci, scoică, piatră, putem trece şi pe fir mai gros, ba chiar putem utiliza şi înaintaş textil. Şi aici depinde de fiecare pescar în parte. Plumbii folosiţi diferă în funcţie de curentul şi adîncimea apei, astfel pe un rîu cu o adîncime mai mică şi curent mai mic vom folosi plumbi mai uşori şi invers. Cîrligele de pescuit diferă în funcţie de momeala folosită, astfel pentru pătrăţica de mamăligă se folosesc cîrlige nr.1 şi nr.2, iar pentru porumb pe fir de păr se folosesc cîrlige mai mici, respectiv nr.6 şi nr.8 .

Momeală şi monturi

Pătrăţica de mămăligă pentru cîrlig nu trebuie să fie prea dură, dar suficient de rezistentă să rămînă în cîrlig în timpul lanseului şi să stea şi în cîrlig măcar 1-2 ore în apă. O mămăligă de calitate pentru cîrlig trebuie să fie un pic plastică, dar rezistentă. Sînt multe tipuri de reţete de mămăligă cu diferite ingrediente. Cînd pescuim la mămăligă este recomandat să folosim o montura simplă formată din plumb culisant, forfac şi cîrlig. Alt aspect important este să controlăm lansetele la un interval de 40 de minute. Cînd pescuim cu porumb pe firul de păr, se mai adaugă la montură şi un momitor sub plumb, pe care îl umplem cu nadă. De cele mai multe ori pe momitor, cu rezultate bune, se foloseşte mămăligă frămîntă cu ttx şi cînepa. Crapul adoră cînepa şi mămăliga. TTX-ul ajută să spargă nada în timp, pentru că este destul de colant. Porumbul pentru cîrlig este recomandat să fie preparat acasă. Ar fi bine să evităm porumbul din comerţ pentru cîrlig datorită conservanţilor, coloranţilor şi altor chimicale utilizate. Cel mai simplu mod de prerarare este să îl laşi la înmuiat minim 24 de h sau să îl fierbeţi ( poate să fie porumb şi de 2 ani). De cele mai multe ori se fierbe cu o zi înainte şi apoi se pune în borcan. La fierbere, puteţi adăuga un vîrf de linguriţă de şofran, un pic de vanilie sau îl puteţi lăsa aşa simplu. La forfac se foloseşte fir textil subţire ( 0,16 , 0,18, foarte rar 0,20mm ) şi cîrlige nr.6 , nr.8. Pe firul de păr puteţi jongla cu cîte boabe de porumb vreţi, dar nu este recomandat mai mult de 6 boabe. Se poate prinde şi la o boabă, dar şi la 2, 3, 4, 5 şi 6. Un avantaj la pescuitul cu momitor, este faptul că dacă partida durează mai mult de 24 de ore, se nădeşte cît de cît şi locul de pescuit.

Cum se face nădirea?

Nu este un secret că ciprinnidele de rîu prefera mămăliga şi porumbul. Crapul de rîu, fiind sălbatic preferă mîncarea cît mai naturală, dar asta nu înseamnă că nu se poate prinde şi la alte momeli precum boilies, pelete sau alte momeli ce se folosesc în mod special pe baltă. Nădirea pe apă curgătoare este total diferită faţă de cea care se practică pe bălţi, datorită curentului apei şi nu este mereu la fel de eficientă ca pe acestea. Dacă curentul şi substratul apei nu ne permit ca nada să rămînă pe zona în care pescuim, atunci nu are nici un rost să nădim, pentru că e posibil ca nada să fie dusă la vale de curent şi crapii să plece după ea. În cazul în care avem curent mic spre moderat şi ceva structuri în locul de pescuit, ce permit ca nada să rămînă pe vad, vom nădi cu bulgări de clisă cu porumb (înmuiat, fermentat, uscat), uşor aplatizaţi în amonte faţă de locul unde pescuim. Distanţa de nădire depinde de curentul şi adîncimea apei şi aici intervine din nou experienţa fiecarui pescar în parte. Cel mai important lucru este localizarea pentru că degeaba nădim într-o zonă cu apă prea mică, sau într-o zonă în care nu stă crapul. Alt aspect destul de important legat de nădire este faptul că dacă partida este scurta, de maxim 12 h, aceasta nu prea îşi mai are rost.

Sfaturi şi ponturi

În pescuitul pe rîu, sînt mai mulţi factori ce determina reuşita partidei de pescuit. O să amintim 2 dintre cei mai importanţi, luînd în calcul faptul că pescuim în condiţii optime (apă limpede, nivel normal al apei). Unul dintre aceşti factori este presiunea atmosferică (prea crescută – crapul nu prea mănîncă, prea scazuta – la fel ). Al doilea factor important este fluctuaţia de nivel a apei – dacă apa scade sau creşte – apetitul crapului este unul scăzut. Pe creştere uşoară este bine să îl căutăm cît mai aproape de mal, deoseri crapul venind la primul prag lîngă mal. Un alt aspect important este să încercaţi să menţineţi liniştea pe cît de mult puteţi. Eu unul nu sînt adeptul pescuitului cu avertizori sonori (senzori, clopoţei). Dăcă pe Dunăre mai merge datorită faptului că peştii sînt învăţaţi cu zgomotul, pe Siret şi Prut în zonele sălbatice, o să îl deranjaţi (nu zic că nu o să prindeţi dacă folosiţi clopoţei, dar e posibil după primul peşte prins să nu mai aveţi nici o prezentare). Încercaţi să staţi cît mai mult într-un loc fără să vă plimbaţi sau să tropăiţi prea mult pe malul apei. Încercaţi să nu trîtiţi portierele maşinii dacă o aveţi lîngă voi, crapul simte imediat vibraţiile din apă şi sunetele joase. În caz că nu aveţi prezentări la cîrlig, puteti jongla cu mărimea cîrligului, mărimea forfacului, dimensiunea momelii sau dacă pescuiţi la porumb pe fir de păr, puteţi jongla cu numărul boabelor. În cazul în care pescuiţi la pătrăţică de mămăligă şi sînteţi fumător, înainte de a pune pătrăţica în cîrlig asiguraţi-vă că nu vă miros mîinile a tutun. Crapul detestă tutunul. Pescuitul crapului pe apă curgătoare este un pescuit de anduranţă, nu vă lăsaţi decepţionaţi dacă nu aveţi prezentări în cîteva ore. De aceea este recomandat ca o partidă să dureze peste 24 de h. În concluzie, pescuitul crapului pe o apă curgătoare este o provocare, mai ales în ziua de azi, cînd populaţia de peşte a apelor este în continuă scădere datorită braconajului, a poluarii şi nu numai. Un „crăpar” de apă curgătoare trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să îi placă să stea cu zilele pe malul apei, în natură. Este cert faptul că va avea şi multe „gherle”, dar totuşi vă garantez faptul că din momentul în care aţi avut primul drill cu un crap sălbatic, deveniţi dependenţi iremediabili.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 666

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info